2045: vesoljska odiseja

Kulturna ali glasbena novica
20. 4. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Danes mineva 25 let od prve uprizoritve gledališke predstave Projektil Noordung 19952045. S to prelomnico so ustvarjalci z Draganom Živadinovom na čelu prešli v drugo polovico petdesetletne predstave. Ponovitve performansa se zgodijo vsakih deset let, kar pomeni, da bomo na naslednjo uprizoritev čakali do 20. aprila 2025. Več o obletnici projekta Dragan Živadinov.

Izjava

Koncept predstave se napaja iz filozofskih idej Nikolaja Fjodorova, začetnika ruskega kozmizma. Ta znanost združuje z umetnostjo in človeka postavlja v vlogo kolonizatorja vesolja. Po Fjodorovu človeka v vesolju, kjer bo s pomočjo znanosti premagal smrt čaka nova stopnja biti. O povezavi s kozmizmom spet Živadinov.

Izjava

Performans si v duhu Fjodorova z združitvijo humanističnih ved in znanosti prizadeva za kulturizacijo vesolja, to pa je kultura, ki bo človeka osvobodila gravitacije. Živadinovo gledališče je bilo s predstavo Biomehanika Noordung prvo, ki je uprizorilo igro v breztežnostnem prostoru in si s tem prislužilo oznako postgravitacijskega gledališča. Obenem je projekt zasnovan kot retrogardna aktualizacija idej Hermana Potočnika, slovenskega pionirja kozmonavtike, čigar dizajni so navdihnili tudi podobo vesoljske postaje v Kubrickovem filmu 2001: Vesoljska odiseja.

Če bo v desetletnem intervalu kdo izmed igralcev umrl, bo njegovo mesto v predstavi zasedel daljinsko vodeni znak. Replike moških bo zamenjal ritem, replike žensk pa bo nadomeščala melodija. Tako bo leta 2045 ostalo le še 14 abstraktov za telesa gledalcev, ki bodo v tako imenovanih umbotih izstreljeni v orbito. Ti bodo na Zemljo oddajali vsak svoj signal za vsako vlogo v predstavi. Živadinov pojasnjuje, kako boddo izpeljali ta visokoleteči koncept.

Izjava

Spet se selimo na trdna tla. Danes so bili razglašeni nominiranci za nagrado kritiško sito. Priznanje za najboljšo knjigo preteklega leta po izboru slovenskih literarnih kritikov letos že devetič podeljuje Društvo slovenskih literarnih kritikov. Med nominiranci so: Nina Dragičević, Anja Golob, Sergej Harlamov, Vesna Liponik, Veronika Simoniti, Zarja Vršič in Jernej Županič. Pri izbiri zmagovalca sodeluje širok kritiški forum, ki izbira brez ozira na zvrstne in žanrske omejitve. Razglasitev nagrajenca se bo zgodila v sklopu Slovenskih dni knjige.

 

Kulturne novice je pripravil vajenec Urban.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness