Al sam gladan, baš sam gladan

Kulturna ali glasbena novica
28. 3. 2019 - 15.10

Drage poslušalke, pozdravljene v Kulturnih novicah. V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bo danes ob 18. uri potekalo predavanje O jetrni pašteti in nekaterih drugih fenomenih modernizacije. Predaval bo sodelavec Inštituta za novejšo zgodovino doktor Jurij Hadalin, čigar zanimanja se gibljejo na presečišču raziskovanja političnih okvirov druge jugoslovanske države ter njene materialne kulture. O tem, kaj nam lahko o specifičnem družbeno-zgodovinskem obdobju povedo na prvi pogled banalni materialni fenomeni in kakšen je smisel njihovega znanstvenega motrenja, smo govorili s predavateljem Jurijem Hadalinom.

IZJAVA

S pregledom tako proizvodnje in konzumpcije kot tudi oglaševanja paštete bo predavatelj slednjo skušal pokazati kot mastno vezno  tkivo socialistične Jugoslavije. O tem, kako je pašteta, sprva hrana bogatih, na naših tleh postala ljudski fenomen in kakšna je njena povezava s procesom modernizacije, pojavom samopostrežnih trgovin in cilji samoupravnega socializma, spet Hadalin.

IZJAVA

Od paštete k neofašizmu. V Slovenskem mladinskem gledališču bodo danes ob 19. uri krstno uprizorili gledališko predstavo Nasprotje stvari v režiji Borisa Nikitina. Nikitin je švicarski gledališčnik, ki v svoji umetnosti naslavlja predvsem tematike reprezentacije, produkcije resničnosti in identitete ter raziskuje meje med performativnim ter iluzionističnim gledališčem. Navdih za predstavo predstavlja avtorjevo opažanje o pogosto satiričnem izražanju posameznic, političnih agentk in medijev v funkciji slišanosti njihovega glasu. Tovrstnega način se, po besedah režiserja, dandanes vse uspešneje poslužuje radikalna desnica. Tako je Nasprotje stvari opisal kot avantgardni neofašistični komad. Več o predstavi in tej oznaki nam pojasni režiser Boris Nikitin.

IZJAVA

Kljub takšnim izhodiščem Nikitin svoje umetnosti ne vidi kot politično aktivistične in zagovarja ločevanje med obema poljema. Umetnost je zanj v prvi vrsti prostor, ki odpira možnost za nove poglede in naslavljanje ambivalentnih tematik, tudi političnih, ki so v drugačnih formah neubesedljive. O politiki in umetnosti, spet spregovori režiser.

IZJAVA

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness