Alter teater v Mariboru

Kulturna ali glasbena novica
8. 9. 2021 - 15.37

Današnje Kulturne novice smo poiskali na Dnevih mariborske alternativne gledališke produkcije oziroma na 3. festivalu ZIZ, ki v sodelovanju z Maribor Moment, Radiem Marš in Pekarno magdalenske mreže nastaja v organizaciji KUD-a ZIZ. Gledališke predstave lokalnih gledaliških skupin in različni tematski pogovori se od 6. septembra odvijajo na različnih lokacijah v mestnem središču, med drugim v Vetrinjskem dvoru, GT22, Narodnem domu in Dvorani Gustaf.

Kaj je tisto, kar naredi alternativno gledališko sceno v Mariboru res alter, in kako se ta odraža v vsebini njene produkcije, smo vprašali mentorja gledališke skupine Omletnice in omletniki Žigo Brdnika.

Izjava

Zadnjih sedem let pa mariborska alter scena na zaključni gala prireditvi najbolj izstopajočim izdelkom podeli tudi nagrade. Sprva so nagrade služile le kot dramaturško ogrodje za kabarejski performans, v zadnjih letih pa si predstave ogleda strokovna komisija, ki nagrade podeli po enotnih kriterijih. Kaj je alter sceno vzpodbudilo, da si je začela podeljevati nagrade, pojasni eden izmed programskih vodij festivala Jan Podbrežnik.

Izjava

Podbrežnik nato pojasni še, v katerih kategorijah si predstave in v njih nastopajoči lahko priborijo nagrade.

Izjava

Podrobneje smo se pozanimali o predstavi Cesta prekarskih brigad, s katero se je skupina Omletnice in omletniki, ki jo mentorirata Barbara Polajner in Žiga Brdnik, predstavila na letošnjem festivalu. Predstava prikazuje zgodbe petih prekarnih delavcev, katerih življenjski standard se je poslabšal zaradi spremembe zakona o dodani vrednosti. Kljub temu da vse pestijo stiske, ki temeljijo na negotovih delovnih pogojih, se zaradi specifičnosti položaja vsakega posameznika liki ne prepoznajo kot del večje skupine. Nastopajoči tematiko raziskujejo s pomočjo metode gledališča zatiranih, natančneje, s forumsko predstavo, ki s širjenjem razprave o konkretnem problemu v občinstvo poskuša zgraditi skupnost. Več o formi predstave pove Brdnik.

Izjava

Dve intervenciji gledalcev, do katerih je prišlo v času preigravanja predstave, opiše član ekipe Omletnice in omletniki Timotej Kresnik.

Izjava

Tretje edicije festivala ZIZ se lahko udeležite do 11. septembra, ko se bo iztekel s svečano podelitvijo nagrad.

Pisala je Lucija.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness