Animirane mandarine za prekarne novinarje

Kulturna ali glasbena novica
5. 12. 2016 - 15.10

Namesto da bi si pogledali komercialni animirani film Sausage party, se lahko do nedelje v Kinodvoru, Slovenski kinoteki in Stari mestni elektrarni udeležite Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Ogledate si lahko animirane filme za odrasle ali pa ste bolj otroško razigrani in si privoščite projekcije v sklopu Slonovega tekmovalnega programa. S seboj prinesite osebni dokument, saj je starostna omejitev 2+.

Današnja otvoritev programa, ki bo na sporedu ob 20:30, zajema predstavitev žirantov ter njihovih kratkih filmov. Poleg tega bosta že danes na sporedu dve 3D računalniški animaciji, ki predstavljata letošnjo novost. Več nam bo povedala Sanja Čakarun, ki pri Animateki skrbi za odnose z javnostjo.

Izjava

Tudi če ste svojega filmskega molja predozirali na Liffu ali festivalu LGBT filma, si lahko še bolj razširite svoja obzorja tako z animiranimi celovečerci kot s kratkimi filmi:

Izjava

Če vas to ne prepriča, pa se lahko preprosto pogrejete: dnevi so hladni, v kinu pa je toplo. Poleg tega so v sklopu Animateke organizirani tudi spremljevalni dogodki: razstave, delavnice, predavanja ter okrogle mize v sklopu festivalske platforme AnimatekaPRO. Več o tem pa še enkrat Sanja Čakarun:

Izjava

 

Za vse tiste, ki bi se za trenutek želeli vrniti v svet brezskrbnega otroštva, pa ne bo skrbela le Animateka. V Daktariju si bo ob 19:00 mogoče ogledati predstavo Japonska pravljica. Tri med seboj povezane zgodbe bodo ob spremljavi tradicionalnega japonskega glasbila “koto” interpretirali trije igralci kolektiva Maki-fun.

 

Od obujanja spominov še k raziskovanju jaza. Vizualna umetnica Maja Krušec bo v baru Prulček predstavila cikel desetih avtoportretov v kolažni tehniki. Za glasbeno popestritev bo po performansu poskrbela skupina Just us.

 

Pri izbiranju današnjih kulturnih novic smo bili zelo pridni in smo se zelo potrudili, tako da bomo gotovo dobili veliko rožičev in mandarin. Ker pa si mislimo, da novinarjem pripada še kaj zapovrh, se bomo za konec posvetili še problemu prekarnosti v našem poklicu. O tem se bo danes ob 19. uri razpravljalo na okrogli mizi, ki jo klub Pritličje organizira skupaj z Gibanjem za dostojno delo in socialno družbo. Marko  Milosavljević, Vasja Jager, Kristina Božič ter Iztok Jurančič bodo razpravljali o fleksibilnem in honorarnem delu v novinarski stroki. Poudarek bo predvsem na vprašanjih izkoriščanja novinarjev, poseganja v svobodo tiska, preobremenjenosti in nepredvidljivosti dohodkov. Več o tem nam je povedal eden izmed sodelujočih, Iztok Jurančič, predstavnik Sindikata novinarjev, ki meni, da je položaj novinarjev specifičen, ker so novinarji agenti javnega interesa. Pojasnil nam je tudi, kakšne ukrepe predlagajo za izboljšanje novinarskega položaja:

Izjava

 

Morda pa bomo napisali Miklavžu pismo, da nam prinese še kaj več ...

 

Z vami sta bili vajenki Tjaša in Zala.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness