Antisemit na piedestalu

Kulturna ali glasbena novica
16. 4. 2021 - 15.10

 

Antisemit na piedestalu 

Že lani je gibanje Black Lives Matter zamajalo spomenike raznih kolonizatorjev, rasistov in birokratov, ki jih ameriški patrioti in revizionistični zgodovinarji čislajo za »velike može«. Že skoraj eno leto se trese tudi spomenik nekdanjemu dunajskemu županu dr. Karlu Luegerju v središču prvega dunajskega 

Karl Lueger, ki je bil dunajski župan med letoma 1897 in 1910, si je enajst metrov visok spomenik prislužil s številnimi reformami mesta in nadgradnjo komunalne infrastrukture. V njegovem mandatu je bil med drugim zgrajen drugi dunajski vodovod, prenovljena sta bila mestna oskrba s plinom in elektriko ter lokalni javni prevoz. Urejali so domove za nego nemočnih in starejših občanov; Lueger je uvedel tudi socialno podporo za ovdovele in sirote. A hkrati je bil župan goreč antisemit in eden prvih pobudnikov antisemitskega populizma v Avstriji. To ideologijo je Lueger v zadnjih vzdihljajih habsburške monarhije naredil družbeno sprejemljivo. Z antisemitizmom je uspešno zbiral politične točke, vročekrvni branitelji čiste evropskosti pa ga še danes cenijo kot državnika.

Oktobra 2020 se je skupina umetnikov odločila za intervencijo na trgu Karla Luegerja. Umetnik in kulturni teoretik Simon Nagy  opiše dogodke, ki so privedli do akcije Schandwache. Naziv intervencije se nanaša na bdenje nad dvoumnimi, sramotnimi dejanji, katerih simbol je prav kip Karla Luegerja.

Izjava

Simon Nagy pojasni, kako je straža na trgu potekala.

Izjava

Avstrijska zveza judovskih študentk in študentov se je prav tako udeležila straže. Lara Guttmann podpredsednica zveze, opiše njihov prispevek k intervenciji.

Izjava

Izkazalo pa se je, da bdenje umetnikov, ki ne želijo prepustiti sramotnih besed Karla Luegerja pozabi, ni bil pretirano všeč raznim radikalnim, identitarnim desničarskim gibanjem.

Izjava

Ksenofobni besednjak FPÖ-ja avstrijske stranke svobodnjakov, katere soustanovitelj je Karl Lueger, se nadaljuje tudi danes. S slogani, kot sta “Dunaj Dunajčanom” ali “Dunaj ne sme postati Istanbul”, so se udeležili tudi lanskoletnih županskih volitev. Sogovorca smo vprašali, kaj si od intervencije obetata.

Izjava

Simon Nagy doda:

Izjava

 

Nad kulturnimi novicami sta bdela vajenka Andrea in Matej.

 

Foto: Gin Müller

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.