Antiutopija na ministrstvu za kulturo

Kulturna ali glasbena novica
8. 12. 2015 - 15.10

Utopično bi bilo misliti, da lahko s katerokoli ministrico ali ministrom rešimo probleme, ki se pojavljajo na področju kulture. Še več, kulturno politiko že dlje časa lahko mislimo zgolj kot antiutopijo, še posebej ko je kulturni resor prevzela aktualna ministrica Julijana Bizjak Mlakar. Že prejšnji mesec je Miha Turšič z gladovno stavko izražal nestrinjanje z načinom njenega delovanja, poleg tega je tudi Nacionalni svet za kulturo opozarjal na njeno nestrokovnost in nesposobnost vodenja ter sodelovanja. Kritika je padla tudi na razpis za podporo portalu e-knjige, ki ga je spomladi objavilo Ministrstvo za kulturo. Na razpis sta se prijavila dva kandidata, knjigarna Beletrina in spletna knjigarna eBesede Jožeta Piana. Pogoji za razpis naj bi bili po raziskavi časopisa Dnevnik prilagojeni založbi Beletrina in njenemu sistemu Biblos. Beletrina, ki kljub vsemu ne izpolnjuje pogojev, je z nepričakovano prijavo eBesede dobila konkurenco. Ministrica za kulturo je takoj ustavila postopek razpisa in za razlog navedla premalo število priajvljenih kandidatov. V odgovor na to domnevno koruptivno dejanje se je založnik Jože Piano odločil, da bo ministrico prijavil na Komisijo za preprečevanje korupcije. Kako argumentira svojo odločitev?

Izjava

Kaj pa Piano pričakuje od Komisije za preprečevanje korupcije?

Izjava

Ker je bila danes ministrica v Kopru na razpravi o javnem interesu na področju medijev, na razpravi, ki se dotika še ene nerešljive zgodbe kulturnopolitičnih vprašanj, na naše vprašanje o prijavi na KPK ni uspela odgovoriti.

 

Ko smo že ravno začeli z anti-utopičnostjo Ministrstva za kulturo, pa lahko nadaljujemo s predavanjem Utopičnost in anti-humanizem v sodobni filozofiji, ki se bo zgodil danes ob 20.00 v Trubarjevi hiši literature. Predavala bosta Aleš Mendiževec in Jernej Kaluža, ki se bosta naslonila predvsem na delo Louisa Althusserja in filozofijo imoralistične teorije. Kot pravita, ni nujno, da je filozofija, ki zavrača obliko univerzalne pravičnosti in idealov, že anti-utopična. Na katere avtorje se bo osredotočalo predavanje in kakšne probleme bo odpiralo, nam je povedal Aleš Mendiževec:

Izjava

Mogoče pa smo ves čas plavali v bazenu napačnih pojmov - morda pa je ravno anti-moralnost sama najbolj utopična.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.