Azija in Materialnost

Kulturna ali glasbena novica
19. 4. 2013 - 14.15

Letošnji festival Exodos je v Fokus postavil Azijo, in sicer tamkajšnjo tradicijo sola, kot fenomena sodobnega azijskega plesa. V izjavi za javnost so izpostavili, da gre za generacijo dobro izšolanih azijskih koreografov, ki zdaj v svojih 20-ih in 30-ih letih delujejo po vsem svetu. Blizu jim je močna samorefleksija, konceptualen pristop k temam in snovem, hkrati pa znajo izvabiti užitek ob plesu, gibu ali zgolj telesu na odru. Nekaj performansov iz tega sklopa je bilo mogoče videti že včeraj, nadaljujejo se še danes in jutri.

 

Še ostajamo pri Exodosu, in sicer bo zanimivo še v nedeljo, ko bo mogoče v Lutkovnem gledališču Ljubljana videti »Bogove na turneji« oz. predstavo Bestiaires režiserja Duda Paiva. Organizatorji o razstavi pravijo, da gre za harmonično zlitje plesa in lutk, pri katerem nam mitološka bitja odstirajo zgodbo o soočanju s srhljivo avantgardno rahločutnostjo, ki je svojevrsten izziv našemu dojemanju sodobnega časa, lepega in grdega, domišljije in resničnosti.

 

Prav tako se bo v nedeljo 20. 4., ob 22. uri v Stari mestni elektrarni odvijala predstava novozelandske umetnice Kate McIntosh z naslovom Temna snov. Avtorica je svojo predstavo opisala z naslednjimi besedami:

 

* izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Nocoj ob 19. uri bodo v Kibla Portalu v Mariboru otvorili razstavo, ki nosi naslov Materialnost. Za kakšne vrste razstavo gre, je povedal eden izmed kustosov projekta Žiga Dobnikar:

 

* izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Eden izmed namenov razstave je tudi revitalizacija zapuščenih mestnih objektov. Dobnikar je povedal:

 

* izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Kulturne novice je pripravila Mirna.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness