Biti ali ne biti - kaj je zdaj nacionalno vprašanje?

Kulturna ali glasbena novica
22. 4. 2016 - 14.53

Današnjo spominsko slovesnost v memorialnem parku nekdanjega ustaškega koncentracijskega taborišča Jasenovac so se pripadniki judovske, srbske in nekaterih drugih skupnosti odločili bojkotirati zaradi porasta ustaške miselnosti na Hrvaškem. Samooklicana domoljubna politična struja je od osamosvojitve dalje počasi, a vztrajno pritiskala in pričelo se je skrajno sporno potvarjanje zgodovinskih dejstev. Antitotalitarnih dejstev, na katerih naj bi bazirale vse sodobne evropske nacije. Kako hitro lahko domoljubje in politika, ki ga domnevno zagovarja, pride v navzkriž s principi, na katerih naj bi na novo priborjena nacionalnost temeljila, priča tudi dogajanje v zvezi z begunsko krizo. O tem paradoksu med evropsko solidarnostjo in domoljubno paranojo razmišlja Vesna Bukovec v projektu z naslovom Eksploanacija, ki bo danes ob 20. uri predstavljen v Galeriji Alkatraz. Umetnica prepoznava vztrajno zavračanje etične in tudi zakonske podlage, ki državam nalaga način odzivanja na humanitarno krizo, ter pravne manevre, ki jih zbirokratizirana elita izvaja, da bi se izognila spoštovanju mednarodnih zavez. Preko te politike se kaže, kako zlahka evropska odprtost popusti pred globoko vkoreninjenim strahom pred neevropskim, tujim. Projekt Eksploanacija ima zaradi svoje eksplicitne politične angažiranosti močno izpostavljeno narativno noto, ki ji ustreza format risbe, v katerem se umetnica pogosto izraža. Za razliko od njenih drugih projektov se avtorski izraz tu pogosto napaja tudi v izrezih iz medijske krajine. Problematični in nestrpni deležniki te krajine so bili namreč ključen vzvod, da se je umetnica sploh vključila v razpravo o begunski problematiki. O vzpodbudah in poteku nastajanja projekta govori Vesna Bukovec

Izjava

 

Od domnevnega vprašanja nacionalnega obstoja pa k veliko tehtnejšemu vprašanju o obstoju knjige. Danes so bo tretje leto zapored namreč odvila Noč knjige, mednarodni dogodek, ki napoveduje jutrišnji Svetovni dan knjige. Letošnja edicija obeležuje 400. letnico rojstva Miguela Cervantesa in Williama Shakespeara, še bolj kot to pa jo zaznamuje slabo stanje knjige in založništva. O knjigi kot tržnemu produktu, nacionalnemu interesu in pa Noči knjige kot bogatem kulturnem dogodku smo povprašali eno od organizatork Tjašo Koprivec.

Izjava

Noč knjige kot vsako leto ponuja ogromno dogodkov po celi državi, ki segajo od pogovorov, branj in pesniških turnirjev do gledaliških predstav in celo leposlovnega avtobusnega popotovanja po Ljubljani. Še bolj kot ponavadi bodo aktivne knjigarne, ki branja lačne pričakujejo pozno v noč.

 

Kulturne novice je pripravil Gregor.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.