Brisanje meja med javnim in privatnim

Kulturna ali glasbena novica
24. 5. 2016 - 15.10

Današnje kulturne novice začenjamo z vestjo, ki nas je sicer obiskala včeraj, vendar na Radiu Študent o tem še nismo poročali. Kdor ve za to vest, je verjetno videl in slišal tudi sledeče, kar pa nas bo lahko v naših domovih in platnih lahko obiskalo še neštetokrat:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Pravkar smo poslušali odsek iz filma Sutjeska, ki je bil posnet leta 1973 v Nacionalnem parku Sutjeska, ob tridesetletnici slavne bitke. Gre za enega najdražjih filmov snemanih v času Socialistične Federativne Republike Jugoslavije. Pri snemanju ni aktivno sodeloval samo maršal Tito, ampak je v njem nastopal tudi iz ženskih grl neuslišno klicani Richard Burton. Kot eden glavnih igralcev pa je v njem nastopil tudi od včeraj pokojni, Velimir Bata Živojinović. V svojih 82 letih je zaigral v več kot 280 filmih in televizijskih serijah. Med drugim smo ga lahko videli tudi v Kozari, Skupljaćih perja, Bitki na Neretvi, Hajki, Osjeti, Kako je propao rokenrol, Vampiri su među nama in Lajanje na zvezde; zato ni dvakrat reči, da se bo v naše domove še vračal. Oziroma, kot so ob priložnosti zapisali Dubioza kolektiv: »Ovaj grad, ova zemlja ima zajeban karakter. Najviše kad treba, vratiće se Valter, jebaće nam mater«.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

Vračamo se na domača tla. Marsikdaj spregledano, a vendar obstoječe Novinarsko častno razsodišče Slovenije je zavrglo pritožbe Združenja SAZAS proti več medijem, v primeru poročanja o hišnih preiskavah zoper Matjaža Zupana, predsednika upravnega odbora združenja. Razsodišče po pravilniku zavrne pritožbo, če je v isti zadevi začet postopek pri sodišču v Sloveniji. Pritožnika sta pred tem namreč že vložila tožbe za objavo popravka. V enem primeru pa je Zupan proti novinarju vložil tudi zasebno tožbo za kaznivo dejanje. Domnevna kršitev novinarskega kodeksa je bila torej zavržena, kot so zapisali, da bi preprečili poskus izigravanja pravil in zlorabe razsodišča.

 

***

Poglejmo še v bližnjo prihodnost. Jutri se bo v Stari mestni elektrarni odvila predstava Teje Reba z naslovom Delo iz ljubezni, ki ji bo sledil še pogovor z Lano Zdravkovič in Kajo Kobolt: Politično in feminizem v umetnosti. Predstava v sklopu konference Vidik ženske bo problematizirala prepletanje dela in življenja ter na novo podirala meje med javnim in privatnim. Medtem, ko realnost postaja vedno bolj apolitična, umetnost nasprotno postaja vedno bolj politična. Poklicali smo umetnico Tejo Reba in spregovorili par besed o jutrišnjem dogodku:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

Jutri pa se pred predstavo lahko napotite v Rog in morda tudi z lastnimi govori ali vsaj transparenti spodbudite delovanje Tovarne Rog za neomejen Rog trajanja. Zbor bo ob peti popoldanski uri v Tovarni Rog. Zabrišite resnične meje na poti do skupnega dobrega. Naj dobri nameni ne ostanejo le velikopotezne in prazne besede kot smo jih vajeni iz drugih virov.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

tako je, samo što "valter" ovaj put neče biti na "našoj" strani.

Kar se Valterja tiče, imate Valterja Cvijića, ki je meni na Kotnikovi skušal odvzeti mobitel, kasneje pa je kot veliki humanist nastopil na Studiu City in branil, kar pač bojda brani...

Kar se tiče pa Lane Zdravković, naj opozorim, da gre za izpostavljeno Soroševo plačanko, pripadnico Mirovnega inštituta, ki je na Vstajah 2013 izrecno zahtevala, naj se na proteste ne nosi slovenskih zastav. So imeli dovolj Sarumanovih črnih pesti.

Če kdo slučajno praznuje, naj si postreže z darilcem:

http://www.rtvslo.si/blog/blalz-babic/resnica-in-jez/107768

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.