Brskanje po vzporednih resnicah

Kulturna ali glasbena novica
11. 10. 2022 - 15.20

V razstavi Katera je tvoja resnica: Točka preloma, ki se je pretekli konec tedna odprla v Osmo/zi, umetnika Dorijan Šiško in Sara Bezovšek predstavljata obsežnejši projekt, v katerem z logiko video igre raziskujeta razdrobljenost družbenih konsenzov in množenja resnic sodobne postinternetne družbe. Delo je bilo v demo verzijah v Osmo/zi že predstavljeno pred dvema letoma. Sodelovanje je novo stopnjo razvilo v okviru projekta Kiblix mariborske Kible, končno verzijo pa ob vrnitvi v Ljubljano predstavlja v produkciji Projekta Atol.

Video igre so lahko zanimiv umetnostni format - ti nemalokrat zelo dovršeni, potopitveni svetovi lahko interaktivno osvetlijo prenekatere pojave sodobne družbe. Bezovšek in Šiško tematizirata politike v času interneta, algoritemskega profiliranja in socialnih medijev ter oprijemljive učinke postmodernega relativizma. Igralka se prosto giblje po virtualni ledeni gori, posejani z obskurnimi objekti nadnaravnega videza. Globlje kot se spusti, obskurnejše in temačnejše meme srečuje na poti. A osnovna mehanika igre je dobri stari osebnostni test - uporabnica mora vedno znova med štirimi trditvami izbrati svojo resnico.  

(posnetek)

Če menite, da ne ustrezate osebnosti pravega Slovenca, se greste lahko sami preizkusit v Osmo/zo. Razstava Katera je tvoja resnica bo na ogled še dober teden. Morda se izkažete za facebook mom, gejmer nerda, basic indie girl, crystal queen, konzumerističnega komunista ali pa katero od drugih osebnosti, ki jih za zdaj ne bomo spojlali.

Fotografija je avtorska, glasba je last umetnikov.

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.