C'est pas une photo

Kulturna ali glasbena novica
20. 1. 2015 - 14.10

Ali je fotografija res samo pripomoček za ohranjanje spomina? Ali so fotografi danes sploh še potrebni, ko vendar vsak nosi v žepu neke vrste fotoaparat? V primerjavi s prvimi fotografijami, ko je čas osvetlitve trajal osem ur, je danes vsaka nadaljnja sekunda predolga. Tehnika trajnega zapisovanja slike je od camere obscure prehodila dolgo pot in danes bomo lahko videli, da je tudi fotografska razstava lahko v resnici nekaj povsem drugega. Na današnji dan se nam obeta trojček fotografskih razstav.

 

***

 

Fotografske razstave v dobesednem pomenu besede se lahko udeležite v Galeriji Photon od 19.30 dalje. Tam se bo predstavila v Nemčiji živeča uzbekistanska avtorica, Alexandra Polin, s predstavo Made In.. Gre za širši nabor njenih projektov, ki se ukvarjajo z učinki družbenih sprememb na današnji čas na področju nekdanje Sovjetske zveze. Videli boste lahko predvsem izčiščene portrete pripadnikov različnih identitet in ozadij, ki delijo skupno usodo migrantstva. Če se je v razstavi Made in USSR predstavljala predvsem s portreti mladih, so na razstavi Made In.. v ospredju ljudje, starejši od 60-ih let. Razstava bo na ogled do pusta.

 

***

 

V Centru in Galeriji P74 se bo danes odprla fotografska razstava, ki to ni. Je pa razstava fotografa. Dejan Habicht se s fotografijo resneje ukvarja vsaj od leta 1999. Začel je s komercialno fotografijo, tokrat pa je ponovno brskal po svojih fotografskih arhivih. Razstava se bo odprla drevi ob 19-ih pod imenom Do zadnjega gumba. Kako lahko fotografija postane ready-made, nam je pojasnil avtor razstave, Dejan Habicht.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Že samo vabilo na razstavo v resnici zavaja.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Prav model, ki ga lahko vidimo na fotografiji na vabilu, je priznana fotografinja Tanja Lažetić, ki prav tako na današnji dan otvarja svojo razstavo.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Razstavo Do zadnjega gumba boste lahko v Centru in Galeriji P74 gledali do 10. februarja. Pri tem ne pozabite:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

***

 

Trenutni dalajlama je nekoč zapisal, citiramo: »Nič ni narobe, če se samo spomnite negativnih dogodkov; če imate dober spomin, se jih boste vedno spominjali. Toda z rastočo potrpežljivostjo in strpnostjo se je moč znebiti negativnih čustev, povezanih z dogodki.« Konec citata. Z ognjem pa se je moč znebiti tudi še tako slabih fotografij.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness