Čuječnost zunanjih predavanj

Kulturna ali glasbena novica
24. 5. 2022 - 15.10

Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je letos že osmo leto zapored potekal cikel predavanj ALUO uho. Predavanja alumnov in zunanjih predavateljev so mišljena kot obštudijsko dopolnilo izobraževalnega procesa na akademiji. Vsako leto skušajo zajeti vsa področja, na katerih akademija izobražuje, od grafičnega in industrijskega oblikovanja do slikarstva, kiparstva in sodobnih likovnih praks. Nastanek cikla opiše Sara Bešlin Vatovec, vodja odnosov z javnostmi ALUO.

Izjava

Cikel ALUO uho je zastavljen kot razširitev obstoječih vsebin, ki jih izvajajo predavatelji na akademiji. Ti so tudi tisti, ki pripravijo izbor predavateljev in tem.

Izjava

Z gostujočimi predavanji umetnikov, kot so David Nez, Tobias Putrih ali Marjetica Potrč v zadnjih letih, se skuša akademija odpreti javnosti. Hkrati pa z vsebinami predavanj, pa naj so to izkušnje z likovno prakso ali pa v svetu in na trgu, vendarle primarno nagovarja svoje študente. Navsezadnje je na akademiji svoje izkušnje z ustvarjanjem na trgu predstavil tudi Aljoša Bagola.

Med zvenečimi imeni uveljavljene likovne srenje pa se najde prostor tudi za teme, ki so znotraj akademskega likovnega izobraževanja pri nas manj izpostavljene. Letos se je v ciklu znašlo tudi predavanje Izarja Lunačka o stripu, ki na akademiji ni najbolj izpostavljen medij, pa tudi predavanje Alfija Browna o videoigrah in pornografiji. ALUO uho je tako prostor za predstavitev vsebin, ki se sicer v kurikulumu akademije ne bi znašle.

Želja ustvarjalcev cikla je, da bi se predavanj udeleževali tudi ljudje, ki niso študentje akademije. Ker je vsak obisk razstave namenjen določeni estetski vzgoji, je izobraževanje občinstva pomemben aspekt srečevanja z likovno umetnostjo. Prav soočenje z likovnimi deli je bila osrednja tema zadnjega predavanja letošnjega cikla ALUO uho, ki ga je pripravila naša sodelavka Andrea Zabric.

Izjava

Poskus privabljanja občinstva na predavanja pa je včasih bolj, včasih manj uspešen. Včasih je težavno že privabljanje študentov, ki naj bi bili prva ciljna publika predavanj. Več pove Vatovec.

Izjava

Predavanja v sklopu ALUO uho temeljijo na povsem pedagoškem principu, za konceptom stojijo izključno profesorji akademije, ti zastavijo vsebino, ki bi bila za študente morda zanimiva. Akademski prostor tako ostaja v svojih ustaljenih tirnicah, razširitev predstavljenih tem v pedagoškem postopku pa je mamljiva predvsem, če za kateder stopi to ali drugo zveneče ime. Novim predavanjem bomo lahko prisluhnili že v naslednjem ciklu, ki se bo začel z naslednjim akademskim letom.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.