Dan po kulturi

Kulturna ali glasbena novica
9. 2. 2017 - 15.10

Dan po kulturnem dnevu samevajo še včeraj prepolne galerije in muzeji, prazne so kulturne inštitucije, ki so včeraj pokale po šivih. Prešeren je nazaj v osnovnošolskih in gimnazijskih učbenikih, kjer bo mirno dremal do naslednjega leta. Dan po kulturnem prazniku pa ni nič manj pomemben, pravzaprav je precej enak včerajšnjemu, le da je manj drenja okrog kulturnih ustanov.

Kurator razstave je oseba, ki skrbi za predstavitev določene razstave, skratka oseba, ki se je včeraj nadelala za celo leto. Problem prezentiranja razstav ni nekaj, kar se je pojavilo šele s sodobno umetnostjo. Obstajal je že v antičnih časih, reševali pa so ga z retoriko. S to predpostavko se bo danes začelo javno predavanje Kuratorstvo? Koratorstvo!, ki ga organizira šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti. Predavanje bo vodil švicarski kurator in kritik Daniel Morgenthaler. V luči množic, ki so se včeraj zgrinjale v muzejih, nas je zanimalo, kako oziroma ali sploh lahko razstava funkcionira v takem momentu. Na to je predavatelj Daniel Morgenthaler odgovoril:

Izjava

Posebno pozornost budi že sam naslov predavanja z besedo corating. Kakšno je razmerje te novotvorjenke do besede kuratorstvo, je razložil predavatelj Daniel:

Izjava

Predavanje se bo začelo ob 18.00 uri v projektni sobi Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje na Metelkovi 6.

Ni pa le osmi februar dan za poezijo. V knjižnici Otona Župančiča so se v okviru cikla Poezija navdihuje lotili povezave med glasbo in poezijo. Skladatelj in raziskovalec eksperimentalnih inštrumentov Peter Kus in moderator mag. Tomaž Lapajne Dekleva bosta prek naključno izbranih pesmi Petra Svetine in spremljave eksperimentalnih zvočnih učinkov izpostavila razlike med izraznostjo literature in glasbe. V luči tradicionalne povezave med njima nas je zanimalo, zakaj sta se ustvarjalca odločila iskati njune različne izrazne možnosti. Pojasnil nam je moderator razstave, Tomaž Lapajne Dekleva.

Izjava

S tem zaključujemo pregled današnjega kulturnega dogajanja. Dodajamo še, da so kulturne ustanove tudi danes odprte in da se tudi danes prodaja literatura po knjigarnah. Naj ne bo samo osmi februar rezerviran za kulturo.

Kulturne novice je pripravila vajenka Anja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.