Darila v obliki zakonov

Kulturna ali glasbena novica
23. 12. 2013 - 14.10

Z novim letom prihajajo mnoge novosti. Med drugim spremembe pri plačevanju prispevkov h avtorskim pogodbam, študentskim napotnicam, pa tudi novosti za samozaposlene v kulturi. Državni zbor je pretekli torek potrdil spremembe zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo. Januarja bo v javnost prišel razpis za pridobitev kulturne žepnine, namenjene podpori izvedbe projektov samozaposlenih in bo znašala predvidoma 1.500 evrov. Možno bo tudi bolniško nadomestilo, kjer boste morali v prvih dneh nastopa bolezni pri svojem osebnem zdravniku tudi uradno odpreti bolniško. Ta pa vam bo na voljo le enkrat letno. Podaljševanja vlog za status bodo oproščeni samozaposleni kulturniki, ko dopolnijo 50 let, status s pravico do prispevkov so ob tem morali imeti najmanj 20 let. Prispevkov bodo deležni do izpolnjenih pogojev za pokojnino. Obveznost do plačila prispevkov iz državnega proračuna pa bo nastopila pri dobičku 10.766 evrov.

 

 

***

Ko se že gibljemo v vodah kulturne politike, poglejmo še predlog zakona o enotni ceni knjige. V Sloveniji je v letu 2012 izšlo 5685 knjig, od tega 883 leposlovnih knjig, pretežno romanov. Povprečna naklada je znašala 1152 izvodov, cena knjige pa je povprečno znašala 19,29 evra, kar je glede na pretekla leta v obeh primerih manjša številka. Povprečen Slovenec pa v povprečju letno kupi eno do tri knjige, za kar potroši okoli 25 evrov. Glede na letnih 12 izposojenih knjig iz knjižnice smo torej dobri bralci, a slabši kupci knjig. Zakon želi za bralce na vseh prodajnih mestih uvesti do posameznega naslova enako ceno knjig za trajanje šestih mesecev. Zakon naj bi bil splošen, zato težijo h francoskemu modelu tega zakona. Tam je vsaka uvoznik ali izdajatelj knjig obvezan javnosti za svoje knjige določiti ceno. Ta velja najmanj devet mesecev od začetka prodaje. Vsak trgovec v maloprodaji mora brezplačno nuditi storitev naročanja posameznih primerkov knjig. Trgovci v maloprodaji lahko prodajajo knjige po nižji ceni od prodajne, če so bile knjige uvožene pred več kot dvema letoma in dobavljene pred več kot šestimi meseci. Kljub temu opozarjajo, da knjiga ni in ne sme postati zgolj blago široke potrošnje, kjub temu da je cilj vsakega avtorja priti do čim večjega števila bralcev.

 

 

 ***

Danes pa sta bili iz zapora izpuščeni tudi obe zaprti članici skupine Pussy Riot, Maria Aljohina in Nadežda Tolokonikova. Pomiloščeni sta bili v okviru množične amnestije. Zaradi huliganstva sta bili februarja 2012 obsojeni na dve leti zapora. Njuna kazen naj bi se sicer iztekla marca prihodnje leto. Aljohina je Putinovo množično pomilostitev označila za potezo kupovanja priljubljenosti. Med pomiloščenimi naj bi bili tudi člani okoljevarstvene organizacije Greenpeace, ki so protestirali proti naftni vrtini na Arktiki. Po uradni poti naj bi se Putin odločil za amnestijo v spomin na 20. obletnico ruske ustave. Pomiloščeni so bili vsi pred tem nekaznovani.

 

Z dvodnevno zamudo pa veselo stoto obletnico križank v časopisu želi Pia N.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness