Deflowered by Kogoj

Deflowered by Kogoj

Kulturna ali glasbena novica
6. 9. 2019 - 15.00

Cenjene poslušalke in poslušalci, dobrodošli v zadnjih prvih septembrskih petkovih Kulturnih novicah leta 2019. Začenjamo s festivalom sodobne glasbe Kogojevi dnevi v Kanalu ob Soči. Festival, ki je posvečen najslavnejšemu slovenskemu ekspresionističnemu skladatelju Mariju Kogoju, vsako leto ponudi pregled razvoja slovenske sodobne klasične glasbe in poslušalcem ponudi okušanje del mladih slovenskih skladateljev. Bogato izročilo domače instrumentalne in vokalne glasbe vsako leto dopolnijo novitete, ki jih slovenski skladatelji spišejo prav za festival. Letos bomo večino novitet lahko slišali v sklopu koncerta godalnega kvarteta Feguš in koncerta Slovenskega okteta.

Letos je v središču dvotedenskega festivala, ki se bo začel danes zvečer, obeleževanje dvajsetletnice smrti skladatelja in soustanovitelja festivala Marjana Gabrijelčiča. Že uveljavljenim zasedbam, kot sta pihalni kvintet Slowind in Zbor Slovenske filharmonije, se bodo pridružili nekateri izmed najbolj obetajočih slovenskih mladih ustvarjalcev. Letos so posebno pozornost posvetili mladim ustvarjalcem iz Primorske in zamejstva, med njimi pa naj omenimo le koncerta godalnega kvarteta NOVA in pianista Maxa Zulianija. O pomenu festivala Peter Blažej, glavni organizator.

izjava

V prestolnici pa si od srede dalje lahko ogledate razstavo kolekcije Deflowered by Lea umetnice Lee Culetto. V kolekciji umetnica s skoraj kičastim pristopom govori o temah, povezanih z ženskim telesom, o katerih je v družbi pogosto najmanj govora. Menstruacija, strije in telesne lastnosti, ki jih družba obsoja, so tudi sicer glavna tema umetnice, ki poskuša demistificirati in normalizirati žensko telo. Več o konceptu razstave in kolekcije umetnica Lea Culetto.

izjava

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness