Dvajseti obletnici

Kulturna ali glasbena novica
20. 4. 2015 - 15.10

Danes, 20. aprila, ni le obletnica Hitlerjevega rojstva, pač pa tudi obletnica rojstva postgravitacijskega gledališča. 20. aprila 1995 je bila namreč v režiji Dragana Živadinova prvič uprizorjena predstava Noordung 1995-2045. Predstava pa, kot je razvidno iz naslova, pravzaprav še traja, vsakih deset let je namreč ob natančno istem času ponovitev prvotne uprizoritve. Danes, dvajset let po premieri, bo predstava tretjič uprizorjena v Ksevtu.

Igralce, ki v desetletjih med predstavami umrejo, bo Živadinov nadomeščal z daljinsko vodenimi abstraktnimi znaki. Kot zaključek predstave pa namerava leta 2045 Živadinov poleteti v vesolje in nad ekvatorjem namestiti nadomestke vseh štirinajstih igralcev, kot nekakšne satelite oziroma ''umbote'', ki bodo v vesolje in na Zemljo pošiljali informacije o igralcu.

Izjave koga izmed vpletenih v ta petdeset let trajajoči projekt nam danes sicer ni uspelo pridobiti, a morda bodo imeli novinarji Radia Študent več sreče pri naslednji ponovitvi, čez natanko deset let. Ne pozabite poslušati kulturnih novic 20. aprila 2025 in morda boste takrat lahko slišali izjavo Živadinova.

Bolj na Zemlji pa se odvija še ena dvajseta obletnica; z današnjim dnem se namreč že dvajsetič začenjajo Dnevi knjige. Stojnice založb, kjer se knjige prodaja, se bodo letos s Kongresnega trga premaknile pred magistrat. Spremljajočega programa je mnogo preveč, da bi ga naštevali, bo pa mnogo branja poezije in debat o kritiki na več lokacijah, od Mestnega trga, Trubarjeve hiše literature in že tradicionalnega Prepišnega uredništva na sedežu založbe LUD Literatura do nekoliko bolj nenavadnih, kot so ženski zapor na Igu, Dom za ostarele na Taboru in Pediatrična klinika. Morda pa je najpomembnejša informacija za študente, da ima mestna knjižnica ob dnevih knjige ponavadi odpis, na katerem se da zastonj dobiti kupe dobrih knjig.

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness