22. 12. 2022 – 15.15

Eksperiment praznovanja solsticija

Audio file

Drage poslušalke, dragi poslušalci, slišali ste ritem bobnov z včerajšnjega praznovanja zimskega solsticija v parku Martina Krpana v Domžalah, kjer je društvo Združena plemena v znamenju obrata kozmičnih sil prižgalo ogenj. 

Pred praznovanjem in po njem smo se pogovarjali s člani neformalnega društva, ki je bilo ustanovljeno pred nekaj več kot dvema letoma. Posamezniki z različnimi idejnimi in duhovnimi ozadji so se povezali na enem prvih protivladnih protestov leta 2020, da bi z glasbo, plesom in meditacijo pozvali k spremembam v skupnosti. Od takrat se Združena plemena redno srečujejo in širijo. Zanimajo jih tako poganske kot ezoterične prakse, ki v splošnejšem, s krščanstvom prežetem koledarju nimajo veliko teže. 

Član društva Andraž Purger nam je povedal, da glavna praznovanja – sončni obrati in enakonočja – vsako leto potekajo v geomantičnem parku ob žuborenju Kamniške Bistrice. Na zimski solsticij se za člane Združenih plemen začne nov naravni cikel. Večer pa je zanje še posebej pomemben, ker se vsaka informacija, ki se na najdaljšo noč v letu »odda v eter«, tisočkrat pomnoži. 

Redosled in izpeljava praznovanja je spremenljiva. Od starih ljudskih obredov so se ohranili le delčki številnih tradicij, pridružene pa so jim eklektične verske in duhovne prakse, ki so idejno blizu new age gibanjem. Nekaterim se je kljub fragmentiranosti uspelo ukoreniniti, stalnici sta prižiganje kresa in ples. Pred prižigom ognja v energijskem središču parka so organizatorji s šamanskimi bobni priklicali vse sile narave, ki ob prvih iskricah prisotne povabijo k ognjišču. Sledi obred izrekanja namer, v katerem sodelujoči darujejo ognju vse, kar jim ne služi več, in s tem omogočajo prostor novemu. Andraž Purger pravi, da zahvale in želje, ko jih izrečejo naglas, pričnejo spreminjat stvarnost. Za Žigo Huna je ključen del rituala petje.  

Izjava

Vsakdo je povabljen, da s seboj prinese instrument in se pridruži praznovanju. Žiga Hun razloži, kaj mu pomeni srečevanje na tovrstnih praznovanjih.

Izjava

Téma zimskega solsticija je tèma, ki za zbrane ni v binarnem nasprotju s svetlobo in nima enoznačnega negativnega predznaka. Vsi sončevi obrati in enakonočja so sestavljeni iz obeh sil, pojasnjuje Rastko Križančič:

Tovrstni obredi želijo delovati tudi čutno, zato so poleg glasbe in meditacije vanje vključeni tudi čaji in kadila. Včeraj je bilo slednje pripravljeno iz žajblja in drevesnih smol. Vse zbrane se z dimom »prekadi« z namenom očiščenja. Andraž Purger zaključuje:

Izjava

Solsticij je letos praznovala Andrea.

 

Foto: Avtorica prispevka

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.