EPILOG KULTURNEGA DVOBOJA

Kulturna ali glasbena novica

Kulturna vojna med Nacionalnim svetom za kulturo - NSK in Državnim zborom bo danes doživela svoj epilog. Odstopi s stolčkov bodo, a ne z ministrskih. Spomnimo, 26. novembra je NSK v javnem pismu Miru Cerarju postavil ultimat, naj se v dvajsetih dneh razreši aktualno kulturno ministrico Julijano Bizjak Mlakar, sicer bo odstopil večji del sveta. Premier je do včerajšnjega poteka roka vehementno vztrajal v ignorantski drži in predlog zavračal z očitki politizacije ter zasebnih interesov na strani NSK-ja. Ta ponedeljek je zavrnil še poslednje vabilo na sestanek in s tem vse možnosti pogovora o usklajevanju pogledov na nestrokovnost in spolitiziranost delovanja kulturne ministice. Danes bo zato, nič manj vztrajno, pet članov Nacionalnega sveta za kulturo Državnemu zboru poslalo svojo odstopno izjavo. Kot kulturniki pa bodo pokazali malce več kulture kot politiki, saj se bodo kljub odstopom odzvali današnjim vabilom na sestanke s strani predsednika Državnega zbora Mirana Brgleza, ter državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Tadeja Slapnika. Kot je že v sredo pojasnjeval predsednik NSK-ja, Metod Pevec, to njihove odločitve ne spremeni.

 

Dotični dvoboj med NSK-jem in premierjem je ob nesupešnem epilogu sprožil tudi prvi osebni odziv s strani svobodne umetnice in kiparke Majde Gregorič. Jutri, v soboto 19. decembra ob 15. uri, javno poziva vse zainteresirane k posvetu o stanju samozaposlenih v kulturi. Posvet se bo dogajal v prostorih ateljeja Vzpon na Gornjem trgu 13.

 

Primer uspešnejše kulturne prakse si bo mogoče ogledati danes ob 19. uri v Projektnem prostoru Društva umetnikov na Kolodvorski 6. Razstava z naslovom Situacija Dogville bo že drugič prikazala dela štirih mladih umetnikov, povabljenih k večletnemu projektu z namenom vsestranske produkcijske in strokovne podpore. Društvo umetnikov želi še neuveljavljenim avtorjem nuditi dolgoročno in sistematično, tako lokalno kot mednarodno produkcijo, ki je drugod načeloma niso deležni. Drug večji problem, ki se mu želijo izogniti, je razširjena kuratorska praksa, ki od umetnika zahteva prilagajanje temi, ki si je ne zastavi sam. Skupen namen je opozarjati na hud manko institucionalne produkcijske mreže, namenjene umetnikom v vzponu. O avtorskih potezah Ane Legčević, Andree Knezović, Ize Pavlina ter umetnika Anžeta Severja smo govorili z vodjo projekta Tevžem Logarjem:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.