Esej? Uprizorite ga sami

Kulturna ali glasbena novica
22. 12. 2021 - 15.10

V današnjih Kulturnih novicah prestopamo meje med teorijo in prakso, filozofijo in teatrom, konceptom in njegovo uprizoritvijo. Vstopamo tja, kjer se stikata filozofska misel in gledališče. Vstopamo v Novo Pošto, kjer smo v soboto zvečer prisostvovali uprizoritvi dveh gledaliških esejev iz cikla Takorekoč pod kuratorsko taktirko Boštjana Narata v koprodukciji Nove Pošte in Momenta Maribor. Gre za že tretji poskus uprizoritve cikla izvirnih besedil v izvedbi avtorjev samih. Prva uprizoritev se je zgodila že oktobra 2020, ostale pa so bile zaradi epidemije prestavljene na december 2021 in januar 2022. Poleg teh, o katerih bo danes tekla beseda, si je bilo v mariborskem GT22 od 9. do 11. decembra moč ogledati tudi eseje Filipa Dobranića, Boštjana Narata, dr. Renate Salecl in Jerneje Ferlež

Danes pa govorimo o gledališkem eseju Virus profesorja filozofije dr. Mladena Dolarja in Pet načrtov mikroglobalizacije igralca Blaža Šefa. Dolar se je v soboto s svojim esejem občinstvu predstavil prvi. Pri tem v različnih vlogah filozofov, pisateljev in njihovih likov, med njimi Čehova, Sganarela, Platona in Diderotovega Rameaujevega nečaka, z Dolarjem sodeluje Blaž Šef. Citirani filozofi se vsak po svoje nanašajo na problem virusa predvsem v družbenem smislu. O pomembnosti takšnega spopadanja z virusom Dolar pravi:

Izjava

Kaj pa povezuje virus s teatrom? Verjeli ali ne, dva na prvi pogled popolnoma različna pojava imata v resnici množico stičišč. Dolar omeni, da je cilj obeh, da pustita pečat in okužita našo bit. Pravi, da imata moč nalezljivosti. Lahko bi rekli, da je v službi virusa v gledališču igralec, ta je tisti, ki s posnemanjem širi okužbo, s katero cilja na gledalce. Kot sta povezana virus in gledališče, sta povezana tudi filozofija in teater. Kako, razloži Mladen Dolar.

Izjava

V drugem gledališkem eseju Blaža Šefa z naslovom Pet načrtov mikroglobalizacije se seznanimo s Centrom vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju. Šef pri uprizoritvi eseja izhaja iz svojega odraščanja v omenjenem kraju, prav tako pa ga na center veže tudi delo kustosa, ki ga je tam opravljal. Kako je pristopil k projektu pisanja in uprizarjanja eseja, nam pove avtor:

Izjava

Šef povzame še sporočilo in glavno idejo svojega eseja.

Izjava

Gledališki esej se od predstav, ki smo jih vajeni, nekoliko razlikuje, tako po vsebini kot dejstvu, da omogoča avtorju  lastno interpretacijo svojega eseja. Hkrati pa je avtor-interpret postavljen v nevsakdanjo situacijo uprizarjanja. Dodatne razsežnosti gledališkega eseja in njegovega potenciala predstavi teatrologinja Alja Lobnik, direktorica Zavoda Maska.

Izjava

Če vas je opis prepričal, si lahko 11. januarja naslednje leto ogledate še uprizoritvi esejev dr. Renate Salecl Samo paranoiki preživijo in Filipa Dobranića Vpoklic.

 

Poročala je vajenka Brina.

 

Foto: Nada Žgank

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness