Ex Ponto od danes po Ljubljani

Kulturna ali glasbena novica
18. 9. 2015 - 15.10

  Na pobudo Damirja Domitrovića je leta 1993 nastal projekt EX PONTO, katerega dvaindvajseta izdaja se s predstavo Slika Doriana Graya v režiji Nini Čakvetadze in produkciji gruzijskega narodnega glasbenega in dramskega gledališča Vaso Abašidze pričenja drevi. Ex Ponto je bil prvotno zamišljen kot humanitarno in socialno gibanje za pomoč prebeglim umetnikom, predvsem iz Bosne in Hercegovine, pri njihovi predstavitvi in uveljavitvi v Sloveniji. Po končani vojni so se tako v letih 1997 in 1998 slovenski in bosanski umetniki v organizaciji Ex Ponta predstavili v Ljubljani in Sarajevu. O samemu začetku festivala smo vprašali ustanovitelja in današnjega direktorja Domitrovića:

* Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Ex Ponto se je postopoma razvil v mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti. To je festival, ki skuša gledališko estetiko združiti s socialno in politično aktualnostjo. V prvem desetletju delovanja je bila v fokusu izmenjava s podobnimi festivali, zlasti v tako imenovani regiji. V drugem desetletju delovanja so predstave že nastajale v koprodukcijah in pobirale nagrade. Kasneje je Ex ponto zamenjal fokus in v ospredje potisnil teme, ki se navezujejo na posameznika. Letošnji program pa je sestavljen pod naslovom oziroma geslom: Samo moj svet. Domitrović odgovarja na vprašanje, kaj pravzaprav pomeni letošnji naslov in kako so v skladu z njim sestavljali program ter kako se aktualizira ideja »ustvarjalnost v izgnanstvu«, s katero so začeli leta 1993.

* Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Uprizoritvenih umetnosti v Ljubljani ta vikend ne bo primanjkovalo, kakor tudi v Mariboru ne. Tam se bo jutri začela druga sezona na lanskoletni Gibanici nagrajenega Nagiba na Oder, kontinuiranega mesečnega prikaza slovenske in tuje sodobnoplesne produkcije na odru Narodnega doma Maribor. Govori Ana Bunderla, Narodni dom Maribor:

* Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness