Fejk na razstavi

Kulturna ali glasbena novica
4. 10. 2017 - 15.10

Ukradena je bila slika! Da, še dandanes se lahko kaj takega pripeti, kljub policijskem bdenju nad umetninami. Govorimo o sliki francoskega impresionista Renoirja Portret svetlolasega dekleta. Zdi se, da je povsem brez sledi izginila dan pred napovedano dražbo v hiši v pariškem predmestju. Tat je razmeroma majhno sliko brez težav vzel s stene in zapustil hišo, ne da bi kdorkoli opazil. Mogoče bo pa javnost doživela skorajda filmsko vrnitev slike čez nekaj dni, tednov, mesecev …

Lahko pa bi s pomočjo digitalne tehnologije ustvarili praktično identično 3D kopijo. Nekaj podobnega je že storil umetniški duo Nore Al-Badri in Jana Nikolaia Nellesa. Duo sicer ni ukradel doprsnega kipa glave slavne vladarske žene Nefretete, marveč je pretihotapil napravo za skeniranje objektov v Neues Museum [noj muzeum], kjer kip hranijo, in brez dovoljenja muzeja optično zajel kulturni artefakt. Kip je prepovedano fotografirati, enako pa velja tudi za skeniranje.

Umetnika sta potem datoteko predala hekerski skupini, ki je, long story short, ustvarila torrent datoteko pod licenco Creative Commons. S tem je dvojec prek antizgodbe zopet aktiviral umetnino z namenom izzvati vprašanje kolonialne lastnine v Nemčiji. Kip je bil namreč leta 1912 prenešen iz Egipta, tja pa se je simbolno vrnil prav prek te nedovoljene kopije leta 2015. Nemčija kljub vztrajnosti egiptovskih oblasti vrnitev fizične kopije zavrača. Prav ta nedovoljena kopija bo razstavljena tudi danes v galeriji Aksioma.

S povsem enakimi prijemi so bila optično zajeta tudi dela, uničena s strani ISIS, prav tako že nekatere umetniške galerije spodbujajo obiskovalce, naj nek artefakt skenirajo, namesto da krožijo okrog njega kot sateliti in omejujejo drugim pogled nanj. Dvojec Al-Badri in Nelles osmišljata intervencijo Druga Nefretete kot komentar na debate o potencialu digitalnih tehnlogij za reaktivacijo umetnin. Ampak kaj se potem zgodi z vlogo originala? Govori Nora Al-Badri.

Izjava

Prav tako pa se spremeni vloga avtorja. Kako in v čem se spremeni, pojasnjuje Nora Al-Badri?

Izjava

Vse to pa bo del razstave Druga Nefretete, ki se bo odprla danes ob 19-ih v prostorih galerije Aksioma. Odprtje bo oplemenitilo še predavanje obeh vpletenih umetnikov o relevantnosti, vplivu in vlogi muzejev, o problemu prezentacije umetniškega objekta in s tem povezanim strahom, anksioznostjo odprtja razstave.

Za filmofile pa bo v sklopu cikla dogodkov v živo in radijskih oddaj Druga alternativa za Nemčijo, skupnem projektu Radia Študent in Goethe Instituta, potekalo predavanje o filmski produkciji Nemške demokratične republike. Produkcija, ki je veljala za propagandistični šund, postaja eden bolj zgovornih pričevalcev svojega časa, ki z leti pridobiva na svoji aktualnosti. Predavanje bo potekalo ob 18-ih v Knjižnici Šiška, predavala pa bo Anja Banko.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness