FESTIVALSKI PETEK IN POZIV K ODSTOPU MINISTRICE

Kulturna ali glasbena novica

Festivalski petek ponuja tretjo edicijo Cofestivala, enega mlajših na sodobni slovenski plesni sceni. V času od 26. novembra do 6. decembra bodo nagovorili samo izkušnjo festivalskega dogajanja kot širšega prostora predstav, delavnice improvizacije ter predavanja na temo dokumentiranja plesnih praks. Govorili smo z Jasmino Založnik, eno od umetniških vodij, in vprašali, v čem je specifika njihovega pristopa.

Izjava
 

Od sodobnega plesa še h gibajočim podobam. Skladovnica JSKD-ja bo nocoj ob 18. uri ter jutri predstavila letošnjo bero Festivala neodvisnega filma. JSKD festival organizira v sodelovanju s kulturnim društvom Milf, ki skrbi za razvoj in distribucijo slovenskega neodvisnega filma. Neodvisna produkcija naj bi omogočala bolj avtorski pristop, zato smo direktorja festivala Žigo Čamernika vprašali, kako slovenski filmski ustvarjalci izkoriščajo to priložnost.

Izjava

 

Včeraj se je odvila 7. redna seja Nacionalnega sveta za kulturo, kjer je bilo predstavljeno tudi pismo, naslovljeno na predsednika vlade, Mira Cerarja. V pismu so ga pozvali, naj do 17. decembra razreši sedanjo ministrico za kulturo, Julijano Bizjak Mlakar, v nasprotnem primeru bo Nacionalni svet za kulturo odstopil. Izjavo so podpisali skoraj vsi, razen člana Uroša Lajovica. Članica Jadranka Plut pa pravi, da v vsakem primeru ne bo odstopila. Kot se je po besedah ministrstva izkazalo na seji, pismo ni usklajeno z vsemi kulturniki. Med drugimi mu je nasprotoval tudi predstavnik samozaposlenih Denis Miklavčič in več direktorjev večjih javnih zavodov. Ministrstvo se je na pismo odzvalo rekoč, da so bili v štirinajstih mesecih ministrovanja narejeni bistveni premiki, ki sta jih vodila javni interes in enakost zakonodaje za vse, kar marsikomu po njihovih besedah ni po volji. Ministrstvo za kulturo pismo predsedniku pripisuje politizaciji tega strokovnega telesa in prevladi zasebnih interesov. Politika bi morala še v enem primeru očitno ostati stvar ... politikov?

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.