22. 10. 2014 – 14.10

Filmsko življenje v novembru

Audio file

Včeraj se je odvila tiskovna konferenca pred prihajajočim festivalom LIFFe, ki v letošnjem letu praznuje četrt stoletja. Odvil se bo med 12. in 23. novembrom na več lokacijah v Ljubljani. Več o festivalu je povedal njegov direktor, Simon Popek:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Izpostavimo nekaj filmov, ki so pritegnili našo pozornost. Začnimo s filmoma Pleme in Požri svoje prednike iz sekcije Perspektive:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

V istem sklopu bomo lahko videli še film Slepa, ki govori o slepem dekletu in ustvarjanju svojega fantazijskega sveta, torej še en film, ki se osredotoča na nadomeščanje oslabelih ostalih čutov. V Perspektivah pa bo tudi film Broj 55 oziroma Številka 55, večkratni nagrajenec Puljskega filmskega festivala:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Kako pa bo na festivalu s slovensko produkcijo?

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Nekaj filmov bo tudi zelo direktno družbenokritičnih. Nov film Davida Cronenberga Poti k zvezdam se po Popkovih besedah »dela norca« iz hollywoodskega sistema. Na podobno, a bolj superjunaško tematiko se bo odvil film Birdman, satira na bolj znanega Batmana. Še bolj izstopajoč je film Leviatan, narejen s podporo ruskega ministrstva in s strani ruskega režiserja Andreja Zvjaginceva, ki pa je direktna kritika Putinovega vladanja. Omenimo še, da so imeli velike probleme s pridobivanjem filmov za sekcijo Posvečeno: Aleksej German, saj je s strani ruske države nekatere filme nezaželeno pošiljati v tujino. 

 

Program kratkih filmov bo posvečen evropskim kratkim filmom in enako bo s spremljajočimi seminarji društva Mad about film, na katere se lahko prijavite brezplačno do konca oktobra prek spleta. Kratki filmi se bojo predvajali samo enkrat, brez reprize.

Dodaj komentar

Komentiraj