Fotografija malo drugače

Kulturna ali glasbena novica
4. 11. 2022 - 15.10

Drage poslušalke, dragi poslušalci, pozdravljeni v zadnjih Kulturnih novicah tega tedna. Včeraj popoldne smo se mudili v Moderni galeriji na odprtju razstave Arzenal spominov ali intimna pokrajina? Na njej je bil po šestnajstih letih  ponovno razstavljen del umetniškega opusa Franca Ferjana, ljubiteljskega fotografa iz zgodnjega 20. stoletja. Kaj pri Ferjanovem delu najbolj ceni, izpostavi kustosinja razstave, Lara Štrumej.

Izjava

Razstava Arzenal spominov ali intimna pokrajina? je dopolnitev predstavitve Ferjanovega fotografskega opusa iz leta 2006. Včeraj odprta razstava pa daje vpogled v njegovo ukvarjanje s stereofotografijo. To je posebna tehnika fotografiranja z binokularnim fotoaparatom, ki omogoča učinek večje globine. Za ogled takšne fotografije pa je potrebna tudi posebna naprava – stereoskop, ki združi podobo, kakor bi jo videlo levo oko, s podobo, kakor bi jo videlo desno oko, in ustvari tridimenzionalen učinek. 

Lara Štrumej nadaljuje, da je bil največji izziv pri raziskovanju Ferjanovega dela predvsem obseg njegovih stereofotografij. Razstava namreč predstavi le fragment njegovega dela – komaj sto dvainpetdeset od vsega skupaj več kot tisoč stereopodob.

Izjava

Stereopodobe so prinesle nove uvide v Ferjanovo fotografsko ustvarjanje. Razstavljeni črno-beli in barvni stereodiapozitivi pričajo o njegovem zanimanju za svetlobo in razumevanju te.

Izjava

Kustosinja doda, da je Ferjan, ki je bil sicer fizik in matematik, občutek za svetlobo razvil že zgodaj, pri upodabljanju fotografskih portretov. Kljub temu pa je pri postavljanju prve razstave opazila določene pomanjkljivosti v njegovi fotografiji, zato danes meni, da je bil bolj vešč stereofotografije. 

Izjava

Razstavni eksponati so postali tudi trije stereoskopi iz poznega 19. in zgodnjega 20. stoletja. Tako je moč dobiti pristnejšo izkušnjo gledanja stereopodobe, poudari Štrumej.

Izjava

Razstavljene artefakte v katalogu spremljata tudi besedili kustosinje Lare Štrumej in Eszter Polonyi, poznavalke zgodovine zaznavanja. Glavno novo spoznanje o Ferjanovem opusu strni Štrumej.

Izjava

Na kratko predstavi tudi tekst Eszter Polonyi.

Izjava

Poslušalke in poslušalci lahko v Moderni galeriji skozi stereoskop pokukate še do 22. januarja.

___

foto: Franc FerjanUlica v Ljubljani, 1920 ̶ 1930, črno-beli stereo diapozitiv (MG-LJ)

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness