Francoski fotografi, metavrtovi in Alan Ford

Francoski fotografi, metavrtovi in Alan Ford

Kulturna ali glasbena novica
11. 6. 2019 - 15.10

V Jakopičevi galeriji se odpira razstava fotografij Luciena Hervéja, ki velja za enega izmed največjih fotografov 20. stoletja. Hervé je bil rojen leta 1910 na Madžarskem, a je pri devetnajstih letih emigriral v Francijo, kjer je posnel svoje najzgodnejše fotografije. Značaj njegovega ustvarjanja je opazno zaznamovalo srečanje z arhitektom Le Corbusierom leta 1949. To je le prvi izmed številnih slovitih arhitektov, v sodelovanju s katerimi je Hervé ustvaril svoja najpomembnejša fotografska dela. Na razstavi v Jakopičevi galeriji bodo na ogled tako Hervéjevi zgodnji kot tudi pozni posnetki, s katerimi je poskušal zajeti abstraktni jezik geometrije, jezik, ki predstavlja presečišče arhitekturnega in fotografskega ustvarjanja. Nekaj o zgodnjem obdobju Hervéjeve fotografije nam je povedala kustosinja Imola Gebauer:

Izjava.

O Hervéjevem zrelem obdobju, ki je nastopilo po srečanju z Le Corbusierom, nadaljuje Gebauer:

Izjava.

V prostorih produkcijskega centra Osmo/za bo potekala razstava z naslovom MetaVrt Sfera2. Gre za najnovejši projekt novomedijske umetnice Tanje Vujinović. Vujinović je soustanoviteljica SciArt Laba na Institutu Jožef Stefan – to je laboratorij za projekte, ki na raznovrstne načine združujejo znanost in umetnost. Sicer vodi Ultramono, zavod za produkcijo in raziskovanje novomedijske umetnosti. Njena dela so bila razstavljena v številnih galerijah in muzejih po svetu. Nekaj o novi razstavi nam je zaupala umetnica:

Izjava.

Razstavo MetaVrt Sfera2 tvorijo štiri dela - to so Karboflora, Genera, Fontana in Arbora. Več o posameznih delih nam je povedala Vujinović:

Izjava.

Vabljeni tudi v Kino Šiška, kjer se bo v sklopu petdesetletnice Radia Študent praznovala tudi petdesetletnica stripovske serije Alan Ford. Na velikem platnu bodo projicirani odseki slovitega stripa, ki jih bodo v živo brali RŠ-evi špikerji. O projektu stripa v živo nam je več povedala Pia Nikolič:

Izjava.

Kulturne novice je pripravil Arne.

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness