Gnus in nelagodje

Kulturna ali glasbena novica
12. 1. 2017 - 15.10

Danes se bosta v Ljubljani odvila dva zanimiva pogovora, ki tematizirata našo družbo in odnos do sočloveka. Sodelujoči bodo namreč govorili o dveh provokativnih temah, ki v nas vzbujata gnus ali nelagodje.

Prvi tak pogovor, ki v sklopu projekta Pogovarjevalnice gostuje v Trubarjevi hiši literature, se bo pričel ob 18. uri. Tokrat bodo tematizirali individualizem, postavljen nasproti konformistično zasnovani družbi. Pogovor se bo razvijal v razmislek, do kje lahko posameznik dopušča svoje prilagajanje družbi in kje je meja, ko se mora postaviti zase oziroma sam sprejeti odločitve o svojem življenju. Stagniranje v družbenih normah namreč lahko povzroči, da se življenje individuuma odvije, ne da bi ta svoje življenje kdaj sploh res živel zase. Kot je rekel že Sokrat: “Neraziskovanega življenja ni vredno živeti.”

O tem, kaj organizatorji želijo spodbuditi pri obiskovalcih tega pogovora, smo govorili z direktorico izobraževalnega zavoda Pogovarjevalnice, Brino Mener.

*Izjava

Uro kasneje pa se bo pogovor pričel v Photonu, centru za sodobno fotografijo. Zgodil se bo v sklopu razstave Zadnji pogled, ki se osredotoča na fenomen posmrtnega portreta. Le-tega bodo govorci poskušali osvetliti skozi pogled stroke in publiki pokazati, da to še zdaleč ni tako nova dejavnost. Začela se je namreč že v starem veku s posmrtnimi maskami, ob razmahu fotografije pa se je le še bolj razširila.

Ker pa je posmrtni portret v našem prostoru še vedno tabu in se o njem nerado govori, smo se o obravnavi te teme na današnjem pogovoru pozanimali pri Jasni Jernejšek, ki bo sam dogodek tudi vodila.

*Izjava

Danes pa bodo otvorili tudi samostojno razstavo Milijane Babić, naslovljeno Sama si je kriva. Razstavo si lahko ogledate v Centru kulture Tobačna 001.

Avtorica se v svojih delih pogosto osredotoča na izsledke raziskav, povezanih s pravicami šibkejših in ranljivih družbenih skupin, kot so starejši, brezposelni in ženske. Tokratna razstava tematizira povezavo med vlogo institucije rimokatoliške cerkve pri vprašanju pravice žensk do samoodločanja. Idejo je Miljana razvila v času delovanja v okviru svoje rezidence v Ljubljani.

Idejo o razstavi pa smo lahko dobili že včeraj, ko je avtorica na Prešernovem trgu razprostrla velike letake. Nanje je zapisala izjave žrtev, ki so v letu 2016 Centru za nenasilno komunikacijo prijavile nasilje. Njen boj za pravice žensk smo v povezavi z razstavo lahko videli tudi v času njene ljubljanske rezidence, ko je na oglasne table štirinajstih ljubljanskih cerkva izobesila molitev k devici Mariji, v kateri prosi za pravice žensk. Današnja razstava bo svoja vrata odprla ob 19. uri.

Zvečer pa bodo ljubitelji Svetlane Makarovič lahko uživali v SiTi teatru, kjer bo Svetlana z gosti zapela svoje znane in manj znane šansone. Med drugimi bodo poleg Svetlane nastopili tudi Janja Majzelj, Andrej Rozman Roza in Tilen Artač.

Kulturne novice je pripravil Benjamin.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.