Heroji analogne dobe

Kulturna ali glasbena novica
13. 12. 2013 - 14.10

V Umetnostni galeriji Maribor se ta trenutek odvija mednarodni simpozij Naši heroji - socialistična umetnost med ideologijo in identiteto. Devet posameznikov v poljsko-srbsko-hrvaško-slovenski navezi se bo podalo v dialog raziskovanja ideološkega polja med umetnostjo, zgodovino in filozofijo. Političnost v umetnosti bo tako izpostavljena primerjavi med obdobji povojnega socialističnega realizma, visokega modernizma ter njeni refleksiji v sodobnosti. Identiteta bo preko dialoga pridobivala nova polja za manifestacijo političnega in ideološkega s pomočjo zgodovinske distance. Simpozij moderira kustosinja Simona Vidmar, ki nam je o odnosu do socialistične dediščine v umetnosti povedala naslednje:

* Izjava se nahaja v posnetku

Vidmarjeva je še dodala, da ne gre samo za vzpostavljanje odnosa do preteklosti, temveč tudi za aktualizacijo vprašanja razmerja med ideologijo in identiteto v umetnosti, ki nadaljuje izročilo pretekle umetniške dediščine.

* Izjava se nahaja v posnetku

 

Z namenom ohranjanja in etabliranja kulture analognega se bo v POP-UP DOMu v soboto, 14. decembra, odvijal popoldansko-večerni program Strictly Analog enodnevnega festivala avdiovizualnih performansov in predavanj s področja ne tako strogo analognih tehnologij. Mednarodna zasedba sicer deluje na relaciji Trst – Gradec – Tokio, pri nas pa se bodo predstavljali umetniki iz širšega prostora, vključno z domačimi. Pri Strictly Analog ne gre toliko za obsodbo digitalnega kot za promocijo in odrejanje mesta analognemu. Kot pravi Zala Vidali, soorganizatorka festivala, ne gre za vračanje h koreninam analognih umetniških praks, temveč za preizpraševanje sobivanja analognega in digitalnega v svetu, ko se digitalizira tako komunikacijske kot umetniške prakse.

* Izjava se nahaja v posnetku
 

Tako se bo v sklopu festivala program preselil tudi v kluba Tiffany in Monokel. Vizualna umetnost in glasba bosta sodelovali prvo preko šolskega oziroma teoretskega dela, pozneje pa skozi praktični del žurerskega večerno-nočnega programa.

 

Kulturne novice sta pripravila vajenka Lara in Robert.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.