Histerija in pospešek

Kulturna ali glasbena novica
12. 5. 2014 - 14.10

»Po mojem mnenju nam kino, ki nas posede v tuj kraj med tuje ljudi, omogoča umik, če pa po drugi strani z družino sedemo skupaj pred televizijo … pa stvari začenjajo postajati napete.« To je citat Rainerja Wernerja Fassbinderja, ki napoveduje gostovanje hrvaškega kolektiva BADco v Stari Mestni elektrarni. Ob osmih se bodo predstavili z melodramo Kila histerije, pospešek … Ena izmed najbolj prepoznavnih umetniških skupin na področju performansa in uprizoritvenih umetnosti nam bo v zgodovinskem kontekstu Brechtove izjave »Nafta se zoperstavlja formi petih dejanj« med Heinerjem Müllerjem in Alexandrom Klugom, v času razpada Sovjetske zveze, postregla s tematiziranjem razmerij dramskega materiala in njihovo zmožnostjo izrekanja današnje realnosti.

Avtorja koncepta in dramaturga Tomislava Medaka smo povprašali, na kakšen način se je kolektiv BADco soočal z zgodovinsko dinamiko in estetsko formo melodrame v predstavi:

*Izjava se nahaja v posnetku.

Povedal nam je tudi nekaj več o sami strukturi predstave, ki kot temeljni material jemlje cirkulacijo in ekspanzijo skozi cirkulacijo, ter o soočenju estetske forme melodrame z družbeno problematiko:

*Izjava se nahaja v posnetku.

 

***

V projektnem prostoru SCCA se bo ob sedmi uri kot uvod v tridnevno delavnico, namenjeno sodobni kuratorski praksi, Ali je nekdo spet omenil kuratorstvo? Zadnji preobrati v kuratorski praksi, predstavil kustos, umetnik in predavatelj Paul O’Neill s predavanjem Razstava kot medij, razstava kot forma: koprodukcijsko pripravljanje razstav in na kaj moramo biti pozorni. O’Neill bo na predavanju predstavil ključne koncepte in razvoj sodobnega kuriranja ter problematiko kuratorskega eksperimentiranja pri skupinskih razstavah.

 

ČČČČ – Čičke čačke pa je naslov skupinske razstave mladih ustvarjalcev, ki se bo ob osmi uri otvorila v prostoru Skateparka ROG. Svoja dela, ki bodo na ogled do petka, vam bodo predstavili umetniki, ki ustvarjajo v ateljejih v Rogu: Hana Kuret, Tatiana Kocmur – Tati, Nejc Franetič – Deso in Rosa Tomšič – Jacobs. Otvoritev bo pospremila akustična glasbena spremljava, prostovoljne prispevke pa bodo namenili za obnovo kanalizacije.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.