Homo sapiens aestheticus, aesthetica domum*

Oddaja
5. 10. 2018 - 15.10

Izhodiščno vprašanje današnjih Kulturnih novic postavljamo v samo srž našega obstajanja, in sicer v skrivnosti človekovega izvora in tvornosti. Mnogi misleci človeške vrste so se spraševali o izvoru naše biti in umnosti, predvsem pa skušali ugotoviti, kaj pogojuje naša delovanja. Ali ta izhajajo iz obče človeške družbenosti oz. kulturnega ali iz osebno-individualnega?

Slednje so za premiso multidisciplinarne mednarodne razstave Osebno, ki se nocoj ob 19:00 uri odpira na mariborskem Kiber portalu, postavili njeni kuratorji. Eden od odvodov človekove umnosti, ki vrsto homo sapiens sapiens postavlja nad druga umna bitja iz rodu homo, je po mnenju Petra Tomaža Dobrile, enega od kuratorjev razstave, prav umetniška tvornost.

Izjava

Na drugi strani pa razstava v fokus postavlja intimo, tisti najgloblji in najosebnejši del človekove biti. Ta je namreč v globaliziranem svetu tudi umetniške hiperprodukcije vse bolj poblagovljena in marketinško izrabljana. Neoliberalni trg želi naša najbolj osebna doživetja komodificirati in ponuditi potrošnikom. Najbolj uspešno se temu lahko zoperstavlja ravno umetnost, ki v stiku z javnim individualizirane in atomizirane posameznike znova povezuje v skupno družbeno in kulturno, poudarja Dobrila.

Izjava

Ravno ti najgloblji človekovi momenti lahko skozi predstavitev javnosti, okolice in skupnosti, v kateri umetniki ustvarjajo, vse našteto povezujejo in središčijo. Seveda pa umetnik ni sveti individuum človekove vrste, temveč le še en človek v skupnosti mnogih, poudarja sokuratorica razstave Nina Jeza.

Izjava

Tako kot se skozi svoje osebno oziroma intimno predstavljajo domači in tuji umetniki, želi tudi Kibla v prostor javnega vstopati osebno, in sicer skozi tematizacijo migracij. Razstava je namreč del štiriletnega projekta Risk Change / Tvegaj spremembo, ki ga je Kibla portal začela že leta 2016.

Prva razstava se je ukvarjala z migracijami v občem, drugi del, naslovljen Zavetja in jezik, se je ukvarjal z jezikom in okoljem, v tretjem delu, ki se odpira drevi, pa se kakor ouroboros vračajo nazaj k človeku, slovenskemu umetniku.

Poseben sklop razstave bo namreč predstavitev Kiblinih rezidenčnih umetnikov Nataše Berk, Mihe Erjavca, Petre Kač, Simona Macuha, Vladimirja Repnika, ki bodo v pripravljanju zaključne razstave projekta v sodelovanju s tujimi kuratorji razstave osebno izhajali iz lastne migracijske izkušnje umetniške rezidence v tujini. Nocojšnja razstava tako ni korak naprej k iskanju vezivnosti v občem in javnem, temveč korak nazaj k osebnemu in intimnemu, zaključuje Nina Jeza.

Izjava

* Umni estetski človek, estetika dóma

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness