Hudič v podrobnostih protikorona zakona

Kulturna ali glasbena novica
2. 4. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v četrtkovih Kulturnih novicah. Nadaljujemo z bojem samozaposlenih v kulturi in ukrepih protikoronskega megazakona. Včeraj je poslanska skupina Stranke modernega centra k predlogu zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic predlagala amandma glede izračuna izredne finančne pomoči v obliki trimesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene. Posamezne skupine in stanovska društva so namreč opozorila na prekarnost statusa samozaposlenih, ki so skozi leto prihodkovno odvisni od raznih pogodb in zato njihovi prilivi stalno nihajo. Dopolnitev k predlogu zakona je primarno predvidevala, da se upad dohodka samozaposlenih primerja s povprečjem mesečnih prihodkov v letu 2019 in ne zgolj v februarju letos.

Današnje stanje je za nas strnila Inga Remeta iz društva Asociacija, ki je eden od pobudnikov gibanja za pomoč samozaposlenim v času epidemije.

Izjava

Remeta je povedala tudi, zakaj so ukrepi nujni za specifiko poklica samozaposlenega v kulturi.

Izjava

Če bo zakon potrjen, naj bi država izplačala solidarnostni dodatek upravičencem, med katerimi so poleg študentov, delavcev upokojencev, družin in prejemnikov socialne pomoči tudi samozaposleni v kulturi. Prizadeti samozaposleni naj bi bili upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka - 350 evrov za marec in nato 700 za april in maj - in oproščeni plačila prispevkov. Kljub opozarjanju na specifiko poklica pa naj bi se vlada na današnji seji odločila, da v primeru sprejetja zakona do mesečnega temeljnega dohodka za samozaposlene niso upravičene fizične osebe, ki delajo zgolj prek avtorske ali podjemne pogodbe.

O razvoju dogodkov bomo konkretneje poročali, ko bo jasno, v kakšni obliki bo zakon potrjen in kaj bo prinesel kulturnim delavcem.

Kulturne novice sta pripravila Nika in vajenec Matej. 

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness