Idealist, pusti ljudstvo pri miru!

Kulturna ali glasbena novica
26. 9. 2012 - 14.10

Revija za film in televizijo Ekran ob 50-letnici izhajanja pričenja filmski projekt Ekranovih 50 dni. Na ogled bodo najbolj gledani slovenski filmi preteklega časa, kot sta filma Moj ata, socialistični kulak in Rdeče klasje. Predvajan bo tudi film Idealist Igorja Pretnarja, ki je leta 1976 na puljskem festivalu prejel veliko zlato areno za najboljši film. Zaostalo okolje in napredne ideje idealista, ki na koncu postane zagrenjen in razočaran, zazvenijo v tem izseku filma:

Izjava je v posnetku celotne oddaje.

Kaj se dogaja z idealisti danes in zakaj ni resne debate o resnih stvareh, se bodo v Trubarjevi hiši literature ob 19. uri pogovarjali na okrogli mizi uredništva Pogledov. Povabilo na dogodek je pospremljeno z naslednjim besedami: »Osemdeseta so politično zaznamovala alternativna (sprva predvsem) kulturna gibanja, zbrana okrog Radia Študent, Problemov, Nove revije in Mladine.«

Izjava je v posnetku celotne oddaje.

Nadaljujemo s citatom iz vabila na današnjo razpravo: »Zakaj današnji primerljivi mediji nimajo podobne odmevnosti, je vprašanje, ki se tiče tako relevantnosti njihovih vsebin kot (sicer predvidoma vedno manjše) nezainteresiranosti bralcev za temeljna družbena vprašanja.« Uredništvo Pogledov je prepričano, da je pesimizem vzbujajoče, da razen vedno bolj katastrofalnih prognoz praktično ni zaslediti tehtnejših razprav ne o vzrokih težav ne o možnih scenarijih za njihovo odpravo.

Izjava je v posnetku celotne oddaje.

So se mediji, v katerih je  v času podobne krize sredi osemdesetih let preteklega stoletja potekal intenziven dialog o nuji in načinu sprememb v družbi, res spremenili?  Je res, da podobne zavezujoče javne debate ni zaslediti in zakaj je temu tako? Je kriva relevantnost vsebin današnjih medijev ali nezainteresiranost bralcev in poslušalcev za temeljna družbena vprašanja? Odgovarjal je Igor Pribac.

Izjava je v posnetku celotne oddaje.

Kulturne novice, ki sta jih pripravili Sabrina in Nika, zaključujemo s še zadnjim, za današnji čas relevantnim izsekom iz Pretnarjevega filma:

Izjava je v posnetku celotne oddaje.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness