31. 10. 2023 – 13.15

Jenko, Mleček, žbunje: grobovi v njem

Audio file

Zdravo! Pretekli petek je v Kranju Društvo slovenskih pisateljev že 38. leto zapored podelilo Jenkovo nagrado za poezijo. Za najboljšo pesniško zbirko so tokrat v Društvu slovenskih pisateljev prepoznali zbirko Mleček, žbunje: Grobovi v njem avtorja Blaža Božiča.

Podelitev Jenkove nagrade se je tudi letos dogodila na dan obletnice rojstva Simona Jenka v sklopu Jenkovih dni v Kranju. Za nagrado se je potegovalo pet pesniških zbirk: Psyops Tiborja Hrsa Pandurja, Atlas Gregorja Podlogarja, Ampak, kdo? Nine Dragičević, Hypomnemata ali Obnovimo osnove pisanja Sergeja Harlamova in Mleček, žbunj: grobovi v njem Blaža Božiča, ki je nagrado tudi prejela. Zakaj, poslušajmo utemeljitev komisije, ki ji je letos predsedoval Ivan Dobnik, poleg njega pa so jo sestavljali tudi Franci Novak, Jana Putrle Srdić in Magdalena Svetina Terčon.

Izjava

V svojem zahvalnem govoru je Božič izpostavil prekarnost v kulturi. Letošnja denarna nagrada znaša sicer pet tisoč evrov, kar je za tri tisoč evrov več kot pretekla leta. Kljub temu pa je to majhno plačilo za ure in ure poglobljenega dela, ki ga pisanje zahteva, in kot tako ne omogoča preživetja.

Izjava

Da pa pesništvo ne more biti poklic, ni samó dejansko stanje pesnikov ali mnenje kritikov kulturnega ter kreativnega sektorja, temveč tudi mnenje predsednika Društva slovenskih pisateljev, Dušana Merca.

Izjava

Prekarnosti pa ni podvržen zgolj kulturno-kreativni sektor, ampak smo ji priča tudi širše v družbi, poudarja Božič.

Izjava

 

Oddajo je pripravil Martin.

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj