Kadri prihodnosti

Kulturna ali glasbena novica
20. 8. 2021 - 15.10

Pozdravljeni v Kulturnih novicah. Kot ste na naših valovih v zadnjih dneh že lahko slišali, se je minuli ponedeljek pričela 7. edicija ljubljanskega Festivala kratkega filma ali krajše FeKK. Letošnja bera kratkih filmov, ki nosi naslov V prihodnost!, prinaša 29 projekcij ter številne spremljevalne dogodke na več lokacijah po Ljubljani, v Slovenski kinoteki, Kinodvoru, na kinotečnem Letnem kinu in na Muzejski ploščadi Metelkova. V šestih dneh festivala, ki se zaključuje jutri z razglasitvijo zmagovalcev in projekcijami iz sklopa Jutrišnji svetovi, se je odvrtelo več kot 130 kratkih filmov, pod katere so se podpisali ustvarjalci iz kar 34 držav.

Organizatorji so v napovednem besedilu zapisali, da letošnja, kot rečeno, v prihodnost naravnana izvedba festivala premleva različne vizije bolj ali manj negotove prihodnosti in potenciale, ki nam jih razkriva sedanjost. Zastavlja vprašanja o tem, kje smo, kako smo prišli sem, kaj vse nas čaka in kako se s tem soočiti. Direktor festivala Peter Cerovšek nam je pojasnil, kaj konkretno to pomeni:

Izjava

Temi prihodnosti je sicer podvržen predvsem kurirani program, medtem ko tekmovalni ostaja odprt in prepuščen umetniški svobodi samih avtorjev ter, kot se je izrazil Cerovšek, njihovi viziji, kakovosti filma, zgodbi … Tako kot prejšnja leta bosta tudi letos na sporedu dva tekmovalna sklopa, in sicer domači z imenom FeKK SLO, v katerega je bilo uvrščenih 20 kratkometražcev, in pa mednarodni program, ki se letos predstavlja pod novim imenom FeKK BAL, saj se je razširil na celotni Balkan in poleg produkcije kratkega filma iz držav bivše Jugoslavije - kot je bilo v navadi prejšnja leta - letos ponuja tudi nabor najbolj vznemirljivih filmskih del iz Romunije, Bolgarije, Grčije in Albanije.

Izjava

O zmagovalcih bodo, tako kot vsako leto, odločali občinstvo in pa domača ter mednarodna žirija. Prvo sestavljajo Igor Harb, Simona Jerala in Natalija Majsova, drugo pa bodo zastopali Doris Bauer, Stefan Kruse Jørgensen in Jurij Meden. Kot nam je povedal sogovornik, je večno slavo na FeKK-u mogoče doseči v eni izmed petih kategorij:

Izjava

Seveda pa - kot je v naši državi v navadi, ko govorimo o kulturi - pri organizaciji festivala ni šlo brez zapletov. Zataknilo se je, kakopak, pri denarju, saj organizatorji do tik pred zdajci niso vedeli, ali bodo deležni razpisne miloščine Ministrstva za kulturo.

Izjava

Poleg filmov festival zaznamujejo tudi strokovni program PROFeKK, ki v obliki predavanj in srečanj poteka v Galeriji ŠKUC, filmskokritiška delavnica Ostrenje pogleda in pa scenaristična delavnica Kratka scena, ki se bo po besedah organizatorjev odvila onkraj festivalskih datumov. Za konec pa čestitamo našima sodelavcema, Niki Jurman in Lenartu Sušniku, ki sta se s svojima kratkometražcema Time Will Tell in 4x4 uvrstila na program, in sicer v sklop Drugi val.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.