Kaj vse prinaša pomlad ...

Kulturna ali glasbena novica
15. 4. 2014 - 14.10

Umetnost je mnogo več kot le slika v umetelno izdelanem okvirju, ki krasi bele stene galerij in v stanje kontemplacije zapelje naključne mimohodce. Umetnost je sistem, ki vase ne vključuje le umetnika in gledalca, ampak tudi posrednika, ki omogoči, da je umetnikovo delo sploh vidno. Kako postati in ostati viden v današnji situaciji na kulturnem tržišču, kakšna je vloga in položaj vseh kulturnih delavcev, vpetih v to strukturo, je vprašanje, ki se bo premlevalo na današnjem predavanju v prostorih SCCA Ljubljana, Zavoda za sodobno umetnost, na Metelkovi 6 ob 19. uri. Predavanje nosi naslov Različni modeli delovanja v umetnostnem sistemu v ZDA (Washington) in ga bo vodila priznana ameriška kustosinja, predavateljica, piska in direktorica galerije Civilian Art Projects iz Washingtona D. C., Jayme McLellanZa oris dogajanja smo poprosili Sašo Nabergoj, vodjo šole Svet umetnosti, ki je poleg Društva Igor Zabel soorganizatorica današnjega dogodka.

*Izjava se nahaja v posnetku.

V sredo in četrtek pa bo potekala delavnica, na kateri bodo udeleženci analizirali ameriški in slovenski sistem ter poskušali presekati gordijski vozel slovenskega umetnostnega sistema.

*Izjava se nahaja v posnetku.

 

Brsteč pomladanski veter pa ne prinaša le življenja. V nedeljo, 13. aprila, je v 78. letu starosti v Sevillii v smrt ponesel Ernesta Lacalauja. Laclau je bil argentinski politolog in zgodovinar, najbolj znan po svojem delu Hegemonija in socialistična analiza, ki ga je napisal skupaj s Chantal Mouffe. Velik del svojega življenja je bil predavatelj na Univerzi v Essexu. Med drugim je sodeloval tudi z ŽižkomS svojim delom se vpisuje v postmarksistično misel. V duhu študentskih uporov in političnega vrenja 60. in 70. let zavrača marksistični ekonomski determinizem in pojmovanje razrednega boja kot osrednjega družbenega antagonizma. Vpeljuje idejo radikalne demokracije agonističnega pluralizma, kjer bi glas dobili prav vsi. V svojem delu, ki se je v veliki meri navdihovalo z Lacanom, je obravnaval pojem populizma, ki je po njegovem predpogoj za vzpostavitev demokracije.

 

Naj mu bo na oni strani nebo še bolj modro kot na tej!

 

Z žalostjo v srcu se je kulturno udejstvovala Anja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.