Karlovanje

Kulturna ali glasbena novica
4. 5. 2018 - 14.50

Naj za trenutek odloži delo naš filozofski oče, bivši mož in socialistični dedek, po domače Marxov Karl. Dragi Karli, ne glede na to, kaj na Študentu pišemo o tebi, vedi, da ti za okroglo dvestotico prav vsi pošiljamo praznične misli. Ker ti ne moremo postaviti mlaja in ker smo že nekaj let prepozni za orfiranje, pa ti posvečamo vsaj naslednje kulturne novičke.

Najprej te vabimo v Dramo, kjer bo zvečer potekal performans plesalca sodobnega plesa in koreografa Žigana Krajnčana. Avtor sam nam je razkril, kako je sklenil, da ga bo poimenoval Solo drama, in kakšno vlogo pri tem igra njegov imaginarni prijatelj.

Izjava

Performans organizatorji opisujejo kot ujeti niz glasbeno-gibalnih sekvenc v obliki suit, ki se močno naslanjajo na skladatelja Johanna Sebastiana Bacha. Zakaj ravno Bach, razlaga Žigan Krajnčan.

Izjava

Krajnčan nam je za konec še razložil, kako performans izhaja iz štirih različnih modusov; iz telesa, uma, duha in srca.

Izjava

Solo drama ob pol osmi uri zvečer v Drami.

Eno uro prej pa bo v kraški metropoli Sežani vrata odprl Kosovelov dom. Likovna razstava slikarke Jasmine Rojc nas bo skozi perspektivo mlajše slikarske generacije popeljala v svet abstraktnih pokrajin, ki jih je umetnica ujela v obliko olja na platnu. Preveč abstraktno? Za bolj konkretno predstavitev avtorice in njenega dela bo poskrbela umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn.

Glede darila za Marxovo obletnico pa smo dobili žalostno vest iz Švedske. Prav danes so iz švedske akademije namreč sporočili, da v letošnjem letu Nobelove nagrade za književnost ne bodo podelili. Z letom premora želijo instituciji povrniti del ugleda, ki so ga v zadnjem času omadeževali škandali in obtožbe spolnega nadlegovanja znotraj komisije. Sporočili so tudi, da bodo naslednje leto podelili dve nagradi, zato kar brez skrbi - če ne za dvesto, pa za štiristo.

Koš poljubčkov pošilja Katarina.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.