Kdo bo saniral kulturni sektor?!

Kulturna ali glasbena novica
11. 3. 2020 - 15.10

Globalna vas se tako kot že cel teden še naprej ukvarja s preventivnimi ukrepi in tudi v dolini šentflorjanski se soočamo z varnostnim zaklepanjem vrat kulturnih in izobraževalnih institucij. Ne samo, da se govori o tem, kako je zdaj pravi čas, da si zopet preberemo Camusovo Kugo, priletele so tudi prve pritožbe na pristojne organe za varovanje kulturniških delavk in delavcev. Samozaposleni v kulturi iz vseh slovenskih dežel, združite se!

V ponedeljek, 9. marca, je Svet za nacionalno varnost sprejel ukrep prepovedi izvajanja javnih dogodkov v zaprtih prostorih, kjer se pričakuje več kot 100 obiskovalcev, kar je stopilo v veljavo dan za tem. Društvo nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture Asociacija pa je včeraj, 10. marca, na Ministrstvo za kulturo RS naslovilo javno pismo, v katerem poziva vlado RS in Ministrstvo za kulturo RS, da za nevladni sektor in samozaposlene v kulturi zagotovijo ustrezne ukrepe, ki bodo naslovili trenutne razmere in politike ukrepanja proti širitvi COVID-19

Minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, mag. Zoran Poznič, je včeraj v sporočilu za javnost sicer dejal, da podpira poziv k zagotovitvi finančnih ukrepov tudi za kulturnike in kulturnice, vendar se pri Asociaciji ne želijo zadovoljiti le z besedami in za področje kulture pričakujejo konkretna dejanja. Predlagajo, naj Ministrstvo za kulturo po zgledu Ministrstva za gospodarstvo in praks drugih držav, ki so z izvajanjem ukrepov že začele, zagotovi nepovratna sredstva za vse kulturnike, ki jim je nastala situacija že pričela povzročati finančno škodo. Poleg tega je treba po besedah Asociacije posebno pozornost nameniti samozaposlenim v kulturi, saj bodo ti očitno utrpeli največji izpad dohodka. 

Ukrepi za samozaposlene v kulturi morajo vključevati vse od  ustrezne interpretacije 82.a člena Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo ali ZUJIK, ki govori o bolniških nadomestilih, do konkretnega kritja izpada dohodka, poroštev za premostitvene kredite in druge ukrepe, so zapisali v javnem pismu. Predsednico društva Asociacija Ingo Remeta smo vprašali, kaj v odziv pričakujejo od ministrstva:

izjava1

Ker so na Asociaciji javno pismo naslovili na aktualnega ministra za kulturo, trenutno pa se nahajamo v trenutku pred menjavo mandata, nas je zanimalo, ali ob tem pričakujejo zaplete pri doseganju svojih ciljev:

izjava2

V javnem pismu so včeraj zapisali, da se samo z besedami obljub ministrstva ne bodo zadovoljili, zato smo Remeto vprašali še, kaj nameravajo storiti, če besede ne bodo dovolj:

izjava3

Za konec Remeta izpostavi še eno izmed problematik, ki so nastale ob ponedeljkovem sprejetju ukrepa prepovedi izvajanja javnih dogodkov v zaprtih prostorih, kjer se pričakuje več kot 100 obiskovalcev:

izjava4

Za mnenje in komentar smo vprašali tudi generalno direktorico javnega zavoda Cankarjev dom Uršulo Cetinski:

izjava5

Včeraj, torej v torek zvečer je Cankarjev dom za medije podal izjavo o trenutnem postopanju Cankarjevega doma ob predloženih zakonskih uredbah zajezovanja okuženosti s COVID-19. Zapisali so, da kot javni zavod za plače svojih zaposlenih namenjajo 37 odstotkov sredstev, kar je bistveno manj kot drugi javni zavodi. Cetinski smo vprašali o možnih zapletih na tem področju:

izjava6

Ker se Ministrstvo za kulturo trenutno mudi na točki pred menjavo mandata za mesto kulturnega ministra, smo direktorico Cankarjevega doma vprašali še o tem:

izjava7

Zanimalo nas je še, kakšen je pogled javnega zavoda na probleme samozaposlenih v kulturi – nadaljuje Cetinski:

izjava8

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness