Kje bomo pa jutri spali?

Kulturna ali glasbena novica
20. 10. 2022 - 15.10

Pred kratkim smo že poročali o odprtju novega avtonomnega prostora PLAC – Participativne ljubljanske avtonomne cone, od takrat pa se je iz tamkajšnjega organiziranja ponovno razcvetela platforma Kje bomo jutri spali?. S protestom pred vlado so se za aktivno stanovanjsko politiko ponovno aktivirali v začetku tedna.  

Povod za protest je bil sklep Vlade Republike Slovenije o prenosu premoženja Družbe za upravljanje terjatev bank, krajše DUTB, na Slovenski državni holding. O tem so naši kolegi iz APR že poročali v torkovem OFFsajdu. 

dutb
Odprodaja premoženja ali stanovanja – pa je res tako enostavno?
 / 18. 10. 2022
Vladni sklep je v očitnem nasprotju s predvolilnimi obljubami koalicijskih strank. Aktualna vlada se je namreč s koalicijsko pogodbo zavezala, da bo vsa primerna stavbna zemljišča z DUTB prenesla na Stanovanjski sklad RS za gradnjo javnih najemnih stanovanj. 

Iniciativa Kje bomo pa jutri spali? opozarja, da stanovanjsko politiko že predolgo vodi le dobiček. Maša Hawlina z Inštituta za študije stanovanj in prostora opiše konkreten primer privatizacije in komercializacije uradno sicer socialnih gradbenih projektov.

Izjava

Za vzpostavljanje pravičnejše stanovanjske politike, ki bi omogočala dostojno življenje, so po Hawlininih besedah ena rešitev najemne zadruge. Zadruge bi stanovalcem poleg ugodne najemnine nudile solastništvo in soupravljanje. Lahko pa bi bile tudi sredstvo za reševanje stanovanjske krize. Hawlina sicer priznava, da bi morale biti zadruge del širše stanovanjske politike.

Izjava

Poleg zagotavljanja stanovanjske varnosti bi moralo biti pri oblikovanju stanovanjske politike kot take ključnega pomena naslavljanje socialnih problemov. Brina Jeretina iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost je na protestu izpostavila ranljivost mladih na stanovanjskem trgu.

Izjava

Skvot PLAC – Participatorna ljubljanska alternativna cona
 / 5. 9. 2022
Med zemljišči v lasti DUTB je tudi tisto, na katerem deluje PLAC. Pred volitvami so koalicijske stranke napovedale tudi podporo tovrstnemu avtonomnemu organiziranju. Nedavni sklep vlade pa ne vzbuja upanja za prihodnost. 

Izjava

Kakor se je pokazalo že neštetokrat, oblast nima posluha za prostore, ki nimajo tržne vrednosti.  

Izjava

Kopičenje nepremičnin, ki ga izvajajo bogati – kar navsezadnje tudi neposredno vpliva na avtonomne prostore, kot je PLAC, in na življenja najobčutljivejših skupin –, sicer ni nič zares novega. Toda če bo koalicijska zaveza prelomljena, to aktivisti razumejo kot še eno jasno sporočilo, da tudi tej vladi ni mar za obljube, transparentnost in potrebe ljudi. Odločitev vlade pričakujemo v naslednjem tednu. Aktivisti upajo, da bo vlada vsaj deloma ugodila njihovi zahtevi in prenesla del zemljišč na stanovanjski sklad. Če se to ne bo zgodilo, napovedujejo boj za posamezna zemljišča. 

 

Pisala je Maja.

 

Vir slike: Društvo Zadrugator

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.