Nov skvot plac

Kulturna ali glasbena novica
5. 9. 2022 - 15.10

Poslušalke in poslušalci, lepo pozdravljene v Kulturnih novicah. Preteklo soboto je bila v Ljubljani ustanovljena nova avtonomna cona z imenom Participatorna Ljubljanska Avtonomna Cona ali krajše PLAC. Skvot se nahaja na Linhartovi ulici 43, za Bežigradom.

V zapuščeno stavbo nekdanje menze ljubljanskega cestnega podjetja na Linhartovi ulici 43 je v soboto okoli trinajste ure vstopilo približno sto prostovoljcev, ki so zasedeno stavbo proglasili za avtonomno cono. Na svoji Facebook strani so zapisali, da so vzpostavili »prostor za vse, ki jih je družbeno-politična ureditev odrinila na stran in jim odvzela infrastrukturo za njihovo kulturno-politično udejstvovanje ter uresničevanje njihovih prizadevanj«. V urah po zasedbi prazne stavbe so prostore in okolico očistili ter uredili.

Izjava

Zasedbeniki so na tiskovni konferenci pojasnili, da je njihova motivacija pomanjkanje možnosti za delovanje v vedno bolj gentrificiranem mestu. Pomanjkanje, ki so ga v preteklih letih, še posebej po evikciji uporabnikov Avtonomne tovarne Rog, čutile mlajše in slabše emancipirane skupnosti.

Izjava

V novem avtonomnem prostoru se želijo zoperstaviti družbenim trendom privatizacije in komercializacije družbenih prostorov, ki otežujeta ali celo onemogočata vsesplošno participacijo.

Nekdanja menza je po stečaju Cestnega podjetja Ljubljana leta 2014 v lasti DUTB oziroma Slabe banke. Odziva DUTB do zaključka redakcije nismo prejeli.* Izbira stavbe tako nosi tudi simbolni pomen, kot pojasnjujejo novi uporabniki.

Izjava

Nesmotrno upravljanje z družbeno lastnino bo avtonomna cona nadomestila s programom, ki bo namenjen vsem. Poleg samoorganiziranih kulturnih dogodkov in delavnic je v načrtu tudi ljudska knjižnica.

Izjava

Policija je PLAC v preteklih dneh obiskala že dvakrat. Pritisk so izvajali s preventivnim zbiranjem osebnih podatkov prisotnih. Menda za primer, da bi v zapuščenem objektu nastala materialna škoda. Novi uporabniki objekta pa opominjajo na predvolilne obljube ljudski iniciativi, v katerih so številne stranke poudarjale pomembnost avtonomnih con in se zavezovale k podpori novim. 

Izjava

Ponovna vzpostavitev avtonomnega prostora Ljubljani, predvsem pa kulturni in politični margini, vrača obljubo tega, kar je ta izgubila pred dvema letoma. Obljuba nehierarhične avtonomne skupnosti vzbuja optimizem, da bo alternativna samoorganizacija spet dobila svoj prostor v mestu, ki je bilo zadnja leta izpostavljeno močni gentrifikaciji. Priložnosti pa v PLAC-u ne bo dobila le družbena margina, temveč se ta ponuja tudi vladajoči politični garnituri, ki se lahko izkaže za načelno in se za spremembo drži predvolilnih obljub.

 

Fotografija: Urša Rahne

 

* Naknadno smo prejeli pisni odgovor DUTB, ki ga navajamo v celoti:

Zemljišče na Linhartovi je namenjeno prodaji ali razvoju

Ljubljana, 5. september 2022 – Nepremičnina Stolpniška na Linhartovi ulici v Ljubljani v lasti DUTB, ki so jo v preteklo soboto nepooblaščeno in protipravno zasedli predstavniki Participativne Ljubljanske Avtonomne Cone - PLAC, je namenjena za prodajo ali nadaljnji razvoj. Objekti na zemljišču so nefunkcionalni in zaradi izjemno slabega stanja namenjeni rušenju, zato bi bilo vlaganje sredstev vanje s strani DUTB neracionalno.

Poslanstvo DUTB, opredeljeno v zakonu in smernicah delovanja je, da svoje premoženje upravlja na način, da ga lahko odproda po najvišji možni ceni in s tem državi povrne kar največ denarja, ki ga je namenila za sanacijo bank. Enako velja za nepremičnine, pri čemer DUTB upošteva tudi morebitne potrebe njene lastnice, torej države.

DUTB je bila s strani njenega najemnika v soboto, 3. septembra, seznanjena z vdorom skupine državljanov v njen objekt. V skladu s svojimi dolžnostmi je o tem obvestila policijo in varnostno službo, ki so si nato ogledali situacijo na terenu. Ugotovili so, da so predstavniki PLAC-a nepooblaščeno vstopili v objekt, deloma očistili prostore in začeli nelegalno uporabljati električne ter vodne vire. Kljub nekaterim drugačnim trditvam je ogled potekal umirjeno, po informacijah DUTB nasilja ni bilo.

Trditev, da je DUTB slabo upravljala z omenjenim premoženjem, je pavšalna in nestrokovna, saj vlaganje javnega denarja v propadajoč, nefunkcionalen objekt na nepremičnini, katere glavna vrednost je zemljišče, ni smiselna. DUTB namreč prodajo objekta, ki ga je odplačno prevzela iz stečaja nekdanje družbe CPL, oglašuje kot investicijsko priložnost na svojem spletnem mestu. Hkrati pa si s pripravo OPPN, ki na tem mestu predvideva gradnjo večstanovanjskega objekta ali oskrbovanih stanovanj, prizadeva dvigniti vrednost nepremičnini in s tem sebi ali novemu lastniku olajšati njen nadaljnji razvoj. Da si povrne stroške, je DUTB del objektov dala v najem, s prisotnostjo oseb v objektu pa zagotovila višjo raven varnosti nepremičnine. Objekt, v katerega so se nepooblaščeno naselili predstavniki PLAC-a, je namenjen rušenju, zaradi azbestne strehe pa je tudi nevaren za bivanje ljudi. Vsekakor pa očitano slabo stanje določenega objekta ne more biti ne razlog ne podlaga, da si manjša skupina državljanov jemlje pravico prevzemanja nepremičnine v lasti države, torej vseh državljanov. 

DUTB nastalo situacijo proučuje in bo na podlagi ugotovljenih dejstev in pravnih možnosti ustrezno ukrepala.

 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ide plac

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness