Ko grejo pokemoni predaleč

Kulturna ali glasbena novica
2. 2. 2021 - 15.10

Na socialnih omrežjih trenutno ob sprejemanju proračuna ŠOU poteka precej burna razprava. Proračun je, kot smo poročali, sprva predvidel popolno ukinitev financiranja Radia Študent in številnih drugih zavodov. Omenjena razprava je pripomogla k pritisku na ŠOU in njegove funkcionarje, kar se odraža tudi v osnutku novega proračuna - ta za RŠ predvideva samo prepolovljenje sredstev. Ob tem sta se na Facebooku in Instagramu pojavili dve novi meme strani, ki napadata sodelavce in sodelavke Radia Študent. Nato pa sta strani začeli s serijo memov “odkrivanja pokemonov” - v kateri naj bi odkrili vseh sedem poslušalk in poslušalcev Radia Študent. Kriterij za odkrivanje teh skrivnostnih bitij, ki se priklapljajo na našo frekvenco, pa je bil očitno povezan predvsem z njihovo prisotnostjo v komentarjih in objavah na socialnih omrežjih, v katerih omenjeni pokemoni kritizirajo delovanje ŠOU.

Poleg drugih načinov izražanja podpore RŠ in pritiska na študentske funkcionarje so se sicer pojavili tudi številni memi v podporo radiu. Nekateri so informirali, nekateri spodbujali in pozivali k ukrepanju. Nekateri pa so tudi osebno napadali določene študentske funkcionarje. Radio se od osebnih napadov distancira. Da so nekateri funkcionarji tarča napadov, se je pokazalo tudi na 4. redni seji ŠOU. Na žalitev se  je odzval predsednik Študentske organizacije, nato pa mu je odgovoril še predstavnik RŠ Rasto Pahor.

Izsek

Prav nič pa se s “kulturnim kapitalom” ali pač kulturnim dialogom ne ukvarjata prej omenjeni meme strani Rad4o Študent memes in Študentski radio memes. Kdo upravlja z njima, je sicer velika uganka, nekaj namigov za njeno razrešitev pa se je vseeno nabralo. Eden takšnih naj bi bil, da se na straneh pogosto pojavljajo podvojeni tviti določenega poslanca skupine Povezani, le nekaj minut zatem, ko so objavljeni na njegovem Twitter profilu. Zanimivo je tudi, da je Facebookov algoritem obiskovalce strani Rad4o študent memes spraševal, ali je spletno mesto te skupine spletna stran skupine Povezani. Ko je bilo to na različnih platformah javno izpostavljeno, se je spletni naslov strani naenkrat pojavil - in sicer kar v povezavi do naše spletne strani radiostudent.si. V skupini Povezani so povezavo na svojem Facebooku v izjavi za javnost 29. januarja zanikali in zatrdili, citiramo: “Žal pa je negativna naravnanost nekaterih opozicijskih študentskih poslancev in podpornikov zavoda Radia Študent ˝eskalirala˝ na način, da je bila naša skupina OBTOŽENA podlih napadov na nekatere opozicijske študentske poslance.” Konec citata.

Odkrivanje pokemonov na omenjenih straneh je bilo že od začetka problematično, saj je izpostavljalo predvsem posameznice, ki so javno kritizirale delovanje Študentske organizacije. Med pokemoni je bil tudi naš Rasto. Med napadenimi pa se je znašla tudi opozicijska poslanka Sarah Tkalec. A najprej nekaj konteksta.

V četrtek, 28. januarja 2021, je potekala četrta seja ŠOU, na kateri je opozicijska poslanka stranke Zagon Sarah Tkalec kritizirala delovanje predsedstva organizacije in predlog proračuna ŠOU za leto 2021. Najprej je izpostavila, da bi s preureditvijo proračuna lahko omogočili financiranje Zavoda ŠOLT in APZ-ja Tone Tomšič ter zvišanje sredstev Fundacije Študentski Tolar in Radia Študent. Poudarila je, da bi to z lahkoto storili, če bi znižali previsoke postavke za Zavod Šport, Kampus ter honorarje predsedstva in študentskega zbora. Nato je izpostavila še določene nepravilnosti v postopkih predsedstva ŠOU in kasneje takole predstavila sporno imenovanje ne tako opozicijskega “opozicijskega” poslanca na funkcijo.

Izsek

Samozavesten nastop Sarah Tkalec je sprožil veliko zavijanja z očmi. Različno obravnavanje jeze oziroma “samozavesti” med spoloma je komentirala Maiken Kores iz Inštituta 8. marec:

Izjava

Sarah Tkalec se je na dan seje, takoj po njenem koncu, že znašla med “pokemoni” v izrazito žaljivem memu, ki je namigoval, da je kot ženska nesposobna razsodnosti, citiramo: “Iz žogice je pobegnil HORNYMON! (emoji konja) Samski žrebci, prosim javite se v DMse...kajti Sarah potrebuje ptiča! (emoji orla) #mute #sarah #zagon!” Konec citata. Komentira Maiken Kores iz Inštituta 8. marec:

Izjava

Po zgražanju, ki ga je sprožil omenjeni mem, ga je stran izbrisala in dodala novega, na katerem so ob podobi Roberta Downeyja Jr., ki zavija z očmi, zapisali: “Ko nekomu stopiš na žulj in te začne obsojati, da si seksist …” Konec citata.

 

Seksistične pokemone je odkrivala vajenka Neja, pomagala sta ji Vid in Matej.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.