Kolektivno improviziranje in roboti

Kulturna ali glasbena novica
23. 3. 2016 - 15.10

Mnogi ob tem, ko zaslišijo besedo impro ali improliga, pomislijo na pavšalno, gimnazijsko- otroško predstavo, ki jo nekateri sploh ne uvrščajo v kategorijo gledališča. A razmah improvizacijskih metod na odru v današnjem času vsekakor ni redkost. Ali lahko pripišemo improvizaciji na odru tudi osrednji del in ali je lahko improvizacijska tehnika na odru eden izmed pripomočkov, ki pomagajo k bolj inovativnemu procesu ustvarjanja, se sprašuje Sonja Vilč, avtorica knjige Collective Improvisation: From Theatre to Film and Beyond. Vsebino dela, ki je bilo izdano pri zavodu Maska, bo podrobneje odstrla danes ob 19.00 uri v Veliki gledališki predavalnici AGRFT skupaj z Gregorjem Modrom. Slednji, ki je knjigi napisal spremno besedo, nam pojasni, kakšne novosti prinaša raziskava Sonje Vilč.

Izjava

 

Danes zvečer pa se bodo za isto mizo znašli eksperimentalni oblikovalec, kirurg in akademski kipar. Iskali bodo odgovore na vprašanje, kako predrage in zakomplicirane kirurške postopke, ki jih zahtevajo težke in hude bolezni, s pomočjo robotike narediti finančno dostopne vsem ljudem. Ta rdeča nit pogovora se bo razpletala v Galeriji Kapelica ob 19.00 uri pod naslovom Možne alternative v dobi korporativne medicine. Sodelovali pa bodo: avtor projekta DIY Surgical, Robot Frank Kolkman, kirurg Grega Ravnikar in raziskovalec Darij Kreuh. Kaj lahko pričakujemo od pogovora, nam obrazloži Frank Kolkman, nizozemski eksperimentalni oblikovalec in raziskovalec operacijskih robotov, ki jih poznamo pod imenom naredi - sam oz. pod kratico DIY.

Izjava

 

Od pogovorov pa se lahko premaknemo še k vizualnemu. Danes bo ob 17.00 uri Ulična galerija na Vegovi odprla razstavo umetnice Nez Pez v okviru cikla razstav Mimogrede, ki je nastala v povezavi z družbo Tam Tam in Kinom Šiška. Nez Pez eksperimentira z različnimi tehnikami, kot so fotografija, skeni, računalniško obdelani motivi, ki jih prepleta z risbo. Med samim procesom ustvarjanja pove nekaj besed o projektu.

Izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness