Koloradski hrošči kulturne politike

Kulturna ali glasbena novica

Koloradski hrošči kulturne politike je naslov serije javnih debat, ki bodo namenjene tematiziranju razmer in pogojev za ustvarjanje v slovenskem umetnostnem prostoru. Umetniki so pri svojem delu odvisni od direkcij kulturne politike in načina distribucije javnih sredstev, predvsem Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana oddelka za kulturo. Debato o kulturni politiki je spodbudilo negativno mnenje Ministrstva za kulturo o predlaganem programu DUM – društva umetnikov. Povod za organiziranje razprave pa je tudi problematika položaja neodvisnih akterjev in krčenje sredstev za kulturno in umetniško produkcijo. Člani društva umetnikov so se odločili javno predstaviti svoje lastne izkušnje o pridobivanju sredstev in opozoriti na anomalije, do katerih prihaja v postopku odločanja.
 

Sklop debat bodo odprli ob osemnajstih v Projektnem prostoru Galerije Gregor Podnar z uvodno razpravo Kriteriji za umetnost ali umetni kriteriji, v kateri bodo sodelovali Tevž Logar, Vadim Fiškin, Miran Mohar, Jože Barši, Tanja Martelanc in Mateja Bučar.
 

Pogovarjali smo se s Tevžom Logarjem, vodjo Projektnega prostora galerije Gregor Podnar.

 

*Izjava se nahaja v posnetku

 

Koloradski hrošč bo v sklopu debat postal prispodoba za poteze oz. anomalije kulturne politike, ki uničujejo umetniško področje.

 

*Izjava se nahaja v posnetku

 

»Umetni kriteriji« strokovne komisije naj bi bili nestrokovni in neodgovorni. Kazali naj bi na nepoznavanje sodobne umetnosti in dogajanja v mednarodnem umetnostnem prostoru.

 

*Izjava se nahaja v posnetku

 

Mesec marec bo že osmič postal mesec študentske kulture, ki ga organizira ŠOU v Ljubljani. Slavnostna otvoritev bo potekala v Hostlu Celica ob sedmih z odprtjem razstave študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. V času Meseca kulture – tokrat pod naslovom Skulturaj se – bodo potekali raznovrstni kulturni dogodki, delavnice, literarni večeri, okrogla miza in glasbene prireditve. Študentje, pozor – od tretjega do sedmega marca imate s študentsko izkaznico brezplačen vstop v kar petnajst muzejev in galerij.

Kulturne novice sta pripravila Robert in Kristina.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.