Konceptualiziranje

Kulturna ali glasbena novica
3. 9. 2020 - 15.10

Včeraj se je v koprskem skladišču soli Libertas s pregledno razstavo Fuck Off Illusion konceptualnega umetnika Brada Downeyja pričel vsakoletni festival IZIS. Festival, ki ga organizira Kulturno izobraževalno društvo PiNA, je poznan po prikazovanju mednarodno priznanih avdiovizualnih in novomedijskih umetnosti.

Brad Downey se pod vplivom trenutnega družbenega in epidemiološkega dogajanja skozi retrospektivo sedanjega trenutka sprašuje, ali moramo - kakor sugerira naslov razstave - citiramo: »odjebati svet, kot smo ga poznali, ali pa svet, ki smo mu priča zdaj«, konec citata. Svet je sicer zastal, ni pa prekinil z igro postajanja, prilaščanja, prikrivanja in zavajanja, zato skuša Downey razkriti, kar je skrito vsem na očeh. Na razstavi si bo moč ogledati eksponate z naslovom Otok, Nebesna ura/Bodi zdaj tu, Kamen na dnu, New World Order in Karantenska družina/Risbe travmatske terapije, ki so v koprodukciji z društvom nastali med Downeyjevim karantenskim bivanjem na Slovenskem.   

Brad Downey je ameriški konceptualni umetnik, ki trenutno živi v Berlinu, javnosti pa je poznan predvsem po naročilu za kip Melanie Trump, s katerim je želel opozoriti na neskladnost med zasebnim in javnim življenjem prve dame Združenih držav Amerike. Downey se v svojem delu sicer ukvarja z razliko med umetnostno institucijo in njeno publiko, svojo kariero pa je začel z dokumentarcem o delu uličnih umetnikov, kot so Swoon, Obey Giant, Revs, Nato in Desa. Več o njegovem delu nam je povedal Borut Jerman, podpredsednik društva PiNA in producent festivala IZIS:

Izjava

Začetki festivala IZIS, na katerem razstavlja Brad Downey, segajo v začetek leta 2013. Takrat se je združila iniciativa umetnikov, kulturnih producentov in pesnikov iz Istre. IZIS tako s pomočjo umetniških del že vrsto let raziskuje vpliv tehnologije na družbo, kulturo in naravo, njegovo publiko pa združujejo tudi kompleksna vprašanja o vplivu tehnologije na prihodnost, o avdiovizualnih tehnikah in robotiki. Letošnjo izvedbo festivala nam je predstavil Borut Jerman: 

Izjava

Jerman predstavi še Downeyjeva dela na festivalu: 

Izjava

Festival v Kopru bo mogoče obiskati vse do 30. septembra.

Kulturne novice je pripravil Matej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness