Koncert za orgle in respirator

Kulturna ali glasbena novica
28. 1. 2022 - 15.10

V Galeriji Kapelica je od včeraj dalje razstavljena instalacija italijanskega umetnika in glasbenika Micheleja Spanghera naslovljena Ad lib. V novih prostorih Kapelice v četrtem nadstropju Likozarjeve 1 gledalca v zatemnjenem prostoru pričakajo orgle, priklopljene na medicinski respirator. Ko so orgle včeraj ob osmih zvečer vpričo javnosti prvič vdihnile ljubljanski zrak, je takoj postalo jasno, da je poglavitni aspekt umetniške instalacije zvok. Ta vtis dodatno podkrepljuje dejstvo, da instalacija nima spremnega teksta, pač pa je poleg nje razstavljena glasbena partitura, ki obiskovalce vabi, da respirator obravnavajo kot glasbenika, ki igra na orgle. O dolgem in zagonetnem procesu izdelave nekaj besed pove avtor Michele Spanghero.

izjava

Kot je bilo mogoče slišati v ozadju posnetka, slikajo Spangherejeve orgle v razstavnem prostoru zvočno krajino, ki hkrati spominja na sakralni in bolnišnični kontekst, saj se orgelski toni prepletajo z zvoki sikanja cevčic respiratorja. Četudi nas danes ob omembi besede respirator večina najprej pomisli na kovid, Spangherejevo delo ni ozko vezano na epidemijo. Kot nam je povedal sogovornik, želi z umetniško postavitvijo zastaviti širše vprašanje o etičnosti umetnega podaljševanja življenja. To je razvidno tudi iz notnega zapisa, v katerem se osrednji del, ki označuje obdobje, ko je respirator prižgan, ponavlja ad libitum – njegovo trajanje ni vnaprej določeno, temveč prepuščeno samovolji glasbenika oziroma v tem primeru zdravnika. S tem je avtor želel izpostaviti težo odločitve za vklop ali izklop respiratorja.

izjava

Kot že rečeno, instalacija nima spremnega teksta in tudi na otvoritvi umetnik obiskovalcem ni razložil svojega dela. Tako je bilo obiskovalcem za spremembo prepuščeno, da o njem kontemplirajo sami. Da odpirajo vprašanje etičnosti evtanazije, je povsem očitno že na podlagi gole materialnosti Spangherjevih orgel. Avtorja smo vprašali, zakaj se mu zdi problematiko evtanazije smiselno odpirati na tako splošni ravni, glede na to da je vsak klinični primer poseben. Ali na vprašanje evtanazije sploh obstaja enovit odgovor? Spanghero odgovarja.

izjava

Instalacija je na ogled vsak delovni dan do sedmega februarja. Kulturne novice pa zaključujemo z izjavo obiskovalke galerije, ki nam je zaupala svojo refleksijo o videnem.

izjava

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness