Kopiranje in migetanje podob

Kopiranje in migetanje podob

Kulturna ali glasbena novica
12. 2. 2018 - 15:10

Kulturne novičke pričenjamo s pozivom k ureditvi privatnega kopiranja avdiovizualnih del, ki so ga na Državni zbor, Državni svet, Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo naslovili Združenje evropskih filmskih režiserjev, Mednarodno združenje avdiovizualnih avtorjev ter Zveza scenaristov Evrope. V imenu omenjenih mednarodnih združenj je poziv posredoval domači Zavod za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije AIPA.

Zahtevali so ureditev področja, ki se ga v Sloveniji zanemarja že 23 let - zahtevali so podelitev dovoljenja za kolektivno upravljanje pravice do pravičnega nadomestila za privatno kopiranje avdiovizualnih del. V nasprotju tako s slovenskimi glasbeniki in pisatelji kot avdiovizualnimi avtorji v drugih državah EU domači avdiovizualci ne dobijo nobenega nadomestila. Zakon namreč predvideva prenos vseh materialnih pravic na filmskega producenta.

V združenjih ocenjujejo, da so samo imetniki pravic na avdiovizualnih delih doslej utrpeli za več kot štiri milijone evrov škode. Zapisali so, da so trenutne razmere “nepravične, nepoštene in diskriminatorne”. Slovenija ima zakonodajo o privatnem kopiranju, vendar se ta ne uporablja. Rezultat je tako dvojen: na eni strani neizpolnjevanje zavez zakonodaje Evropske unije in, še pomembneje, opeharjenje avdiovizualcev, ki so že tako v nezavidljivem položaju, za njihovo sicer z zakonom določeno nadomestilo.

Iz aktualne kulturne politike k aktualnim dogodkom.

V Kameri Kina Šiška bo danes ob 20. uri odprtje razstave akademske slikarke Blažke Križan Pogled skozi. Njena dela obeležuje poseganje v material in ploskev, ki se manifestira v igri svetlobe in senc, da tako tvori organsko abstraktno tvorbo nekakšne tridimenzionalne podobe. Svetloba skozi vreznine njenih rezljank ustvarja sence, ki sliko podvojijo.

O postopanju in pristopanju k ustvarjanju je spregovorila umetnica:

Izjava

Učinek njenih del je tako učinek migetanja, ki gledalčevo oko prepusti nihanju med posameznostjo fragmenta in celoto umetnine. S tem dela sama naslavljajo in vračunavajo gledalca. Kličejo ga - Hej, ti! Poglej skozi. Skozi poglejte še vi, dragi poslušalci, ob 20. uri v Kinu Šiška.

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness