Kraljeve prilagoditve

Kulturna ali glasbena novica

Danes obeležujemo god svetega Sebastijana, po domače Boštjana. Izklesani mladenič, ki ga penetrirajo puščice, je bil v zgodovini umetnosti često upodobljen. Večinoma je Sebastijanovo mučeništvo služilo umetnikom kot pobožen izgovor za slikanje moškega akta. Pogosta umestitev v ikonografski program kužnih znamenj, pa tudi njegova vzdržljivost in lepota v pregonu so ga naredile za pravo protogejevsko ikono – na njegov dan, 20. januarja, se ga po svetu spominjajo mnogi geji.

A nocoj žal ne bo slavljenja. Plesišča bodo samevala, kralji in kraljice preobleke, ki so postali stalnica takšnih zabav, pa bodo ostali doma. Domestikacija kabaretskih in klubskih performerjev pa ne pomeni nujno njihovega brezdelja in nevidnosti. O delovanju klubov LGBTQ+ v teh časih smo povprašali Jerneja Škofa iz Kulturnega centra Q:

Izjava

Drag tudi v Sloveniji poznamo v mnogih oblikah. Kralje, kraljice in nebinarne performerje lahko srečamo na paradah ponosa v Slovenj Gradcu, Mariboru in Ljubljani. Vse od devetdesetih jih gostijo klubski prostori, kot sta K4 in Tiffany, leta 2002 pa so nas zastopali tudi na Evroviziji. V preteklem desetletju je drag zaradi popularnega ameriškega šova RuPaul's Drag Race dobil nov zagon, ki je v K4 navdihnil dve ediciji tekmovanja Slovenia's Next Best Drag. Tistim z bolj prefinjenim okusom pa so lahko obiskovali predstave Kabareta Tiffany

Leta 2019 so na drag sceno prišle kraljice iz združenja The House of Dynasty, umetniške skupine in druge družine. Njihov cilj: povezati sceno, drag vrniti na oder na višji ravni kot kadar koli prej in tudi navdihniti nove drag ustvarjalce in ustvarjalke. Ravno ko so se pripravljale na praznovanje prve obletnice svojega delovanja, pa nas je doletela razglasitev epidemije. Kako je na njihovo delovanje vplivala prekinitev druženja in izvajanja performativnih dejavnosti, nam je opisala Petra HD:

Izjava

Pogruntavščina, ki je nastala v času pomladanskega »lockdowna« v sodelovanju The House of Dynasty in prve dame nove ljubljanske drag scene Babsi Adler, je prevzela ime Dragoslavia. Spletni drag šov z že 12-imi ponovitvami, ki ga v živo prenašajo na portalu Twitch TV, združuje kraljice preobleke iz držav nekdanje Jugoslavije. A v času spletnega draga kralji in kraljice ne potrebujejo zgolj časa, sredstev in lastne sobe, kot so nam povedale sogovornice. Spletni medij ima svoje specifike in mnoge so njihov potencial povsem izkoristile. Nadaljuje Petra HD:

Izjava

Poleg sodelovanja v Dragoslaviji pa so nekatere ustvarjalke začele pripravljati tudi lastne spletne pogovorne oddaje. Aktivne so tudi na družabnih omrežjih, pojavile pa so se celo v mainstream tiskanih medijih. V novo ero drag ustvarjanja nas je uvedla Vera iz mariborske hiše Vulva:

Izjava

Ponovitev oddaje z dne 17.4.2004
 / 27. 7. 2013
A pogoji ustvarjanja so bili še v času pred epidemijo vse prej kot idealni. Klubov, ki bi gostili drag showe, je malo, od napitnine pa se ne da živeti. Veliko performerk zato po nekaj letih odneha. To s seboj prinese občutek, da slovenska drag scena nima dolgoživosti in kontinuitete, zaradi česar pozabljamo tudi na zgodovino performativne oblike.

Izjava

Za konec torej le še prijazen opomnik: podprite lokalne dragice!

V svet bleščic in selotejpa je pokukal vajenec Metod.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.