Kriminalka kulturne konsumpcije

Kulturna ali glasbena novica
e-knjiga
30. 4. 2015 - 15.15

V medprazničnem časovnem obdobju je marsikaj obmirovalo in tudi kulturniki so si očitno privoščili nekaj počitka. Kulturna novica dneva tako ne bo vezana na umetnost, pač pa na kulturno politiko. Ministrstvo za kulturo je včeraj namreč objavilo novico, da je ministrica za kulturo ustavila postopek javnega razpisa za izbor izvajalca javnega kulturnega programa informacijske podpore oddaljenemu dostopu do e-knjig. Kot v svoji novici piše ministrstvo, se šele zdaj odzivajo na nekatere očitke medijev, konkretneje na prispevek, objavljen v časniku Dnevnik, kjer so bili podani sumi, da bi razpis lahko bil pisan na kožo zgolj enemu prijavitelju, in sicer naj bi šlo za zavod Beletrina, nekdanjo Študentsko založbo.

Beletrina namreč upravlja s sistemom Biblos, ki je že vezan na sistem Cobiss in ki že omogoča izposojanje e-knjig. Očitki, ki so bili uperjeni na obravnavani razpis, pa so kazali na možnost, da je razpis bil dejansko prirejen zgolj za enega prijavitelja, na kar je namigoval razpisni pogoj, ki je zahteval, da morajo biti prijavitelji neprofitne nevladne organizacije. Slednje je iz postopka možnosti za prijavo izločilo nekatere gospodarske družbe, ki imajo prav tako razvite sisteme za nakup e-knjig, kot so sistem Mladinske knjige in Umca. Ministrstvo v svoji novici navaja, da razpis ni bil prirejen, in obrazloži: »Pogoji razpisa so bili v javnem interesu oblikovani na način, ki je zagotavljal porabo upravičenih stroškov zgolj za neprofitne nevladne organizacije, saj izvajanje javne službe ne more biti namenjeno ustvarjanju profita, ki je osnovni namen gospodarskih družb, poleg tega pa bi bilo treba v primeru, ko bi bila omogočena kandidatura za sredstva tudi gospodarskim družbam, ki jih je med upravičenimi osebami pogrešal Dnevnik, vzpostaviti novo shemo za dodeljevanje sicer prepovedanih državnih pomoči gospodarstvu, kar pa bi zahtevalo dodatne postopke, ki bi časovno presegli obdobje, ko so omejena sredstva na voljo, in namenska poraba sredstev v času, ko so potrebna, posledično ne bi bila mogoča.« Pomembno je navesti še, da sta se prijavila na razpis dva prijavitelja, kar naj bi bilo po mnenju ministrstva premalo, da bi strokovna komisija lahko utemeljeno in informirano odločila glede podpore. Proti koncu izjave ministrstvo še zapiše, da ni odgovorno, da ni prišlo do podelitev sredstev.

Za pojasnila glede dogajanja okoli razpisa smo kontaktirali Ministrstvo za kulturo, ki na predpraznični dan ni našlo primernega sogovornika. Uspelo pa nam je kontaktirati Združenja slovenskih splošnih knjižnic, na pobudo katerega je bil razpis oblikovan. Sklep o prirejenosti razpisa prepuščamo poslušalcu, v obzir pa je pri presoji vseeno treba vzeti tudi izjavo predsednice Združenja slovenskih splošnih knjižnic, Vesne Horžen:

Izjava je v posnetku oddaje*

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.