Kronika rokodelcev z Visokega

Kulturna ali glasbena novica
14. 9. 2022 - 15.10

Prejšnjo nedeljo se je na Visokem v organizaciji Rokodelskega centra DUO v Škofji Loki odvil sejem rokodelcev. Do večera so bile pred dvorcem Visoko na prostem postavljene stojnice lokalnih rokodelcev, čez dan se je bilo možno udeležiti rokodelskih delavnic, razstav in pripovedovalskih dogodkov. Dogajanje je sklenil večerni koncert Uršule Ramoveš in Metoda Banka. Kati Sekirnik iz Rokodelskega centra DUO Škofja Loka našteje, kaj vse si je bilo na sejmu mogoče ogledati.

izjava

Nadaljuje, da se rokodelke in rokodelci v našem času pogosto povezujejo s sodobnim oblikovanjem in da njihovi izdelki, četudi izhajajo iz nesnovne dediščine, niso le romantična nostalgija po preteklosti. Sekirnik izpostavi, da delavnice na sejmu vodijo profesionalci, saj želijo rokodelstvo predstaviti tudi kot poklicno dejavnost.

Na stojnici s pletenimi izdelki in vezeninam v tehniki rišelje smo spregovorili s starejšo gospo iz Pirnič, ki je bila sredi izdelovanja vrtnice iz ličkanja. Omeni, da je ličkanje – liste, ki pokrivajo koruzni storž – dobro nabrati, preden je koruza zrela, ko so listi še mehki in še niso plesnivi. Pri desetih letih se je ustvarjanja iz ličkanja naučila pri vaščanki, ki je delala rožne vence in je našo sogovorko nekoč prosila za pomoč.

izjava

Sogovorka vodi več krožkov iz vezenja, pletenja in kvačkanja, ki jih imenuje medgeneracijske delavnice. Doda, da sta pogovor in pripovedovanje pomemben del rokodelstva, ki se zgodi, ko se udeleženci že naučijo osnov obrti. Sekirnik nam pove več o povezavi med rokodelstvom in pripovedovanjem.

Izjava

Pod bližnjo jablano je potekal skupinski štrikeraj pod vodstvom škofjeloške pletilske skupnosti in zadružnega podjetja Breja preja. Nina Arnuš iz Zavoda Tri, v okviru katerega deluje pletilska skupnost, nam je opisala njihove aktivnosti.

Izjava

Tik ob delavnici so bile razstavljene Izvezene zgodbe, ki so jih ustvarile udeleženke jezikovnega tečaja slovenščine v organizaciji Breje preje. Natisnile so fotografije iz osebnega arhiva, jih izvezle, ob njih pa napisale zgodbo v svojem maternem jeziku in v slovenščini. Breja Preja je v preteklosti sodelovala tudi s prosilkami za azil, pri čemer so bile delavnice kratotrajnjše. V Škofji Loki pa so s tamkajšnjimi priseljenkami ustvarile trajnejšo skupnost.

Izjava

Pogovoru se je na koncu priključil še mlajši udeleženec pletilske delavnice Jaša in opisal, kaj vse je počel na sejmu.

Izjava

Jaša je vztrajal, da vam, drago poslušalstvo, sporočimo, da je bilo na rokodelskem sejmu na Visokem res fino

 

Foto: Denys Shay

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.