Ksenofobija v Kranju zdaj tudi v gledališču

Kulturna ali glasbena novica
27. 3. 2018 - 15.10

O projektu Nova pošta, ki se nahaja v prostorih Stare pošte Slovenskega mladinskega gledališča, smo na Radiu Študent že kar nekaj govorili. Tokrat pripravljajo v njenem okviru novo predstavo, naslovljeno kar s številko 6. Gre za število begunskih otrok, ki so jih želeli v začetku leta 2016 nastaniti v kranjskem dijaškem domu in so tam naleteli na močan upor prebivalstva. V predstavi bomo lahko videli delno fiktivno zgodbo o tem, kako se je s situacijo spoprijemal kolektiv dijaškega doma. Za namene predstave so v Kranju izvedli tudi številne pogovore z vključenimi. Nekateri med njimi, kot je občina Kranj in profesorica gimnazije, ki je med profesorji zbirala podpise proti prihodu otrok, se z raziskovalci niso želeli pogovarjati.

 

Znana zgodba o šestih mladoletnih migrantih se je seveda izkazala za večplastno. Tako kot projekt Nova pošta poskuša delovati od spodaj navzgor, je tudi raziskava v sklopu predstave 6 ponudila še nekatere druge poglede. O njih bo več povedal režiser predstave, Žiga Divjak.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Da je primer ksenofobije v Kranju vseprisoten, pojasni Žiga Divjak:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Kako se je, glede na raziskavo, ta problematika v Kranju sploh vzpostavila sta na današnji tiskovni konferenci razjasnila Žiga Divjak in pomočnica pri raziskavi, Maja Ava Žiberna.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Premiero predstave 6 lahko ujamete v Novi pošti v soboto, 31. marca ob 20:00.

 

***

Ob fokusu na gledališče naj opozorimo še na današnji svetovni dan gledališč, datum na katerega se začenja tudi 48. Teden slovenske drame. Do 8. aprila bo na ogled tako domača kot mednarodna produkcija. Sklepni dogodek bo, tako kot vsako leto, podelitev Grumove nagrade za najboljše novo slovensko dramsko besedilo, nagrade za mladega dramatika, Šeligove nagrade za najboljšo predstavo festivala in nagrado publike.

 

***

V Slovenski kinoteki pa bo danes še en v nizu dogodkov Društva slovenskih režiserjev in Združenja filmskih snemalcev Slovenije. Današnji večer je od 21. ure dalje namenjen pogovoru o ustvarjalnem sodelovanju med režiserji in snemalci. Sodelovali bodo Marko Brdar, Karpo Godina, Urša Menart, Mitja Ličen, Jure Černec, Matjaž Ivanišin, Gregor Božič​ in Lev Predan Kowarski. Pogovor bo usmerjal Metod Pevec. Vstopnine ni.

 

***

Ljubitelji filma pa imate na voljo še ob 20:30 v Trubarjevi hiši literature predavanje Jasmine Šepetavc o Feminističnih intervencijah v filmu.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.