Kulturna inventura

Kulturna ali glasbena novica

Dopoldne je bilo na pobudo predsednika Državnega sveta, Mitje Bervarja, v Državnem svetu srečanje, namenjeno predstavnikom kulturnih institucij, organizacij, društev, civilne družbe in posameznikom iz ljubiteljske in profesionalne kulture. Namen srečanja je bil bolj formalne in protokolarne narave, šlo je namreč za izražanje podpore sklepu Državnega sveta, ki od vlade pričakuje dvig proračuna za kulturo s trenutno napovedanih 0,4 odstotka BDP na najmanj en odstotek BDP. Oziroma da se v prihodnjih petih letih kulturni proračun poveča na 2,5 odstotka celotnega proračuna. Podporo Državnemu svetu v boju za višji kulturni proračun je danes v Državnem svetu izrazilo okrog 50 posameznikov, predstavnikov javnih zavodov, društev in samozaposlenih, še več pa jih je to storilo pisno. Po razpravi o pomenu kulture so prisotni in s podpisom predstavnikov 57 kulturnih institucij in organizacij podprli mnnenje državnega sveta, ki poleg konkretnega predloga za dvig proračunske postavke pravi tudi: "Ustvarjalna sila slovenske kulture je ključna pri graditvi zdrave nacionalne samozavesti in samozavedanja tudi danes in zaradi tega bi moralo Ministrstvo za kulturo v zavesti določevalcev biti bliže državotvornim ministrstvom kot pa bremenu, ki ga je pač treba financirati, saj ima vlaganje v kulturo multiplikativne učinke na družbo in gospodarstvo.«

Spomnimo še, da je protest proti eroziji kulturnega proračuna v preteklosti izrazilo več kulturnih deležnikov, Miha Turšič pa je kot eno izmed svojih zahtev v 17-dnevni gladovni stavki postavil dvig kulturnega proračuna na 2 odstotka.

 

Od kulturne politike pa k politiki kulture. Oder ljubljanske male Drame bo drevi ob 20.00 prostor inventure aktualnega družbenega stanja, predvsem prekarnosti mlajših generacij. Drama INVENTURA Vesne Hauschild, ki je leta 2013 na Tednu slovenske drame dobila Grumnovo nagrado za mladega dramatika, pod režisersko taktiko Ajde Valcl podaja kritično sliko današnje družbe skozi lahkoten žanr TV nadaljevank. Na oder postavlja kompleksnost današnje družbe in sistema, ki mlade izobražene in prizadevne ljudi sili v probleme prekarnosti in tveganj, ki jih prinaša s seboj. O izbiri uprizoritvene forme govori režiserka Ajda Valcl.

Izjava

Režiserko smo povprašali, ali se v tej duhovitosti, lahkotnosti podajanja pereče vsebine skriva kritika nezadostnega odzivanja družbe na trenutne družbene razmere.

Izjava

 

Galerija Škuc bo nocoj ob 19.00 gostila kuratorja Majo in Reubena Fowksa, ki bosta predavala o perspektivah kuriranja razstav in umetniških projektov na temo ekologije v Vzhodni Evropi. Ob tem se bosta osredotočila na politične razsežnosti umetnostnih pristopov, Reubena Fowksa pa smo povprašali o previdnem odnosu oblasti do tovrstnih projektov:

Izjava

 

 

 

 

Kulturne novice so pripravili Kaja, Maja in Robert.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.