Kulturne migracije

Kulturna ali glasbena novica
8. 9. 2015 - 15.10

Prejšnji teden, natančneje 3. septembra, so na drugem srečanju pobude Staknimo glave, ki je nastala med festivalom Mladih levov, pripravili 5 ključnih izhodišč oz. načel, ki bi jih Vlada Republike Slovenije morala nujno upoštevati pri obravnavanju beguncev. In sicer načelo nevračanja, načelo prostega prehoda, načelo odprtosti, načelo enotne obravnave in načelo informiranja. Pobudo je podpisalo 224 posameznikov in organizacij.

 

Razprave na to tematiko pa ne pojenjujejo in prav je tako. V atriju ZRC SAZU-ja se danes ob 19. uri odvija javni forum po imenu Migracije in begunci. Forum se je s tematik, povezanih s slovenskegim prostorom, povzpel na globalno raven vprašanj, saj bodo udeleženci skušali iskati razloge za nastanek t. i. begunske krize. Več o forumu in sodelujočih pa moderatorka iz Mirovnega Inštituta, dr. Veronika Bajt:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Udeleženci se bodo ukvarjali z ozadjem, ki je privedlo do takšnega stanja, in iskali možnosti sistemskih sprememb, ki bi bile nujno potrebne za razrešitev nastalega stanja. Diskusija bo skušala najti tudi rešitve za čim boljšo in čim bolj ustrezno pomoč ljudem v stiski. Poleg tega pa se bodo pogovarjali tudi o delovanju drugih iniciativ in organizacij, ki so se v tem času formirali tako po Sloveniji kot širom Evrope.

Veroniko Bajt pa smo povprašali še, kakšna so stališča samega Mirovnega inštituta do obravnavane tematike:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.